Sunday, September 2, 2007

Το Κριτικόχρωμα του Κατοικίδιου

ΕΘΝΟΣ, Της Ελένης Γκίκα

Υπογράφει ως «Κατοικίδιο», η ιστοσελίδα του ονομάζεται «Κριτικόχρωμα», τη συναντάμε στη διεύθυνση http://kritikohroma.blogspot.com/ και υποστηρίζει πως είναι ομάδα. Ανεβάζει επώνυμες κριτικές για βιβλία, έχει τολμήσει ήδη δύο ψηφοφορίες («τα καλύτερα βιβλία του 2006», «ψηφίστε το τοπ βιβλιοφιλικό μπλογκ») και ο λόγος ανήκει στους ίδιους:
Το «κατοικίδιο» ξεκίνησε από μια τεράστια αγάπη για το ελληνικό βιβλίο αλλά και από το παράπονο μιας ομάδας ανθρώπων που βρίσκονται στο παρασκήνιο της βιβλιοπαραγωγής. Ο πιο έμπειρος στα ηλεκτρονικά φίλος το έστησε κι εμείς οι υπόλοιποι καταθέτουμε τις απόψεις μας για τον χώρο, τα πρόσωπα και τα βιβλία.
Είμαστε μια μικρή ομάδα επιμελητών βιβλίου, που γνωρίζουμε πολλά για τους διαδρόμους της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Παρακολουθούμε από κοντά τα δρώμενα, καταγράφουμε και προσπαθούμε να επέμβουμε μέσω του μπλογκ που παρά την ανωνυμία του προτείνει επώνυμες κριτικές για τα βιβλία.
Γι αυτό πολλές φορές θα δείτε τα εισαγωγικά μας κείμενα να είναι γραμμένα με διαφορετικούς τρόπους, επειδή ακριβώς προέρχονται από διαφορετικά άτομα και προσωπικότητες. Επίσης, καθένας από μάς έχει αγαπημένους συγγραφείς, είναι μοιραίο άλλωστε.
Η ζωή μας άλλαξε πραγματικά μέσα από το μπλόγκινγκ. Βρισκόμαστε πολλές φορές τα βράδια στο δικό μου σπίτι και κάνουμε σέρφινγκ στα άλλα βιβλιοφιλικά μπλογκς. Προσπαθούμε να κάνουμε παρεμβάσεις με διαφορετικά ονόματα αλλά και κάτω από την ετικέτα του Κατοικίδιου. Πιστεύουμε ότι όλα τα βιβλιοφιλικά ιστολόγια φέρνουν ένα νέο αέρα στο χώρο. Παρόλο που τις περισσότερες φορές πέφτουν θύματα της πεπατημένης των βιβλιοκριτικών, ωστόσο παρουσιάζουν και κάποια μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία που δεν ακούγονται αλλού.
Αυτό που πραγματικά μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως μπλογκ ανάμεσα στα βιβλιόφιλα είναι η λίστα της ψηφοφορίας, όπου καταγράψαμε όλα τα υποψήφια για βράβευση βιβλία των μικρών και μεγάλων καταλόγων, καθώς και κάποια άλλα τα οποία ήταν ξεχωριστά αλλά παραγνωρισμένα από το σύστημα. Βέβαια, κάποιοι προσπάθησαν να διαβρώσουν την ψηφοφορία μας, αλλά ειδοποιηθήκαμε έγκαιρα από την εταιρεία του poll host κι έτσι το αντιμετωπίσαμε. Αν ξανασυμβεί πάντως θα καταφύγουμε στο ηλεκτρονικό έγκλημα για να διαπιστώσουμε ποιοι σαμποτάρουν την προσπάθεια και γιατί και μάλιστα ποιους συγγραφείς!
Δεν κάναμε πολλούς φίλους μέσα από το μπλόγκινγκ γιατί μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία। Θεωρούμε πως κάποιοι μπλόγκερς που είναι για καιρό στο διαδίκτυο έχουν ένα στυλ που τείνει να γίνει συμβατικό και παρεϊστικο. Εμείς αυτό το ιστολόγιο το στήσαμε όχι από νεύρωση, αλλά από ανάγκη να τοποθετήσουμε το βιβλίο στη σωστή του διάσταση, πέρα από παρεϊστικες και άλλες νοοτροπίες. Πιστεύουμε πως έχουμε κερδίσει αυτό το στοίχημα προς το παρόν. Θα θέλαμε να σάς ανακοινώσουμε ότι ανάμεσα στην παρέα (όπου συχνάζουν και πολλοί φιλόλογοι άσχετοι με την επιμέλεια βιβλίων) σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε ένα χρηματικό ποσόν για να βραβεύσουμε τα δημοφιλέστερα βιβλία του μπλογκ. Τελικά, όταν ήγγικεν η ώρα, επικράτησε η μετριοπαθής αντισυμβατική λογική να αναρτηθούν τα καλύτερα βιβλία της λίστας χωρίς να δοθούν βραβεία. Άλλωστε, τι θα μας ξεχωρίσει τελικά από τους διαπλεκόμενους περιοκατζήδες και κρατικούς καρεκλοκένταυρους; Ετσι στο μπλογκ ως επιβράβευση θα κρατήσουμε τον κατάλογο των καλύτερων 12 βιβλίων της χρονιάς μέχρι το τέλος του 2007».


Υστερόγραφο: Καθυστερήσαμε την ανάρτηση του πόστ, λόγω της τραγικής επικαιρότητας των ημερών। Θα φάνταζε αταίριαστη η υπεροψία της αυτοδημοσιότητας όταν οι πυρκαγιές λεληλατούσαν τη χώρα।
Πάντως, η προσπάθεια του Εθνους να αναδεικνύει χωρίς διάκριση και άλλα προσωπικά κριτήρια τα βιβλιοφιλικά ιστολόγια, αναπτερώνει τις επίδες πως επιτέλους προβάλλεται και η άλλη άποψη έστω κι αν είναι πιό αντικομφορμιστική!

Με εκτίμηση

Το Κατοικίδιο

8 comments:

Anonymous said...

Τι εννοείται γράφοντας ότι το Εθνος αναδεικνύει χωρίς διάκριση και άλλα προσωπικά κριτήρια; Δεν είναι δεύτερο στη λίστα των δημοφιλέστερων μπλογκς το alef-moha της Ελένης Γκίκα και δεν είναι το βιβλίο της στο νούμερο οχτώ της λίστας των καλύτερων του 2006 που βρίσκεται μόνιμα αναρτημένη στο ιστολόγιό σας;

Την επόμενη φορά που η παρεούλα σας θα συγκεντρωθεί για να σώσει την ελληνική λογοτεχνία και να ανταλλάξει φιλοφρονήσεις να προσέξουν οι κυρίες, ειδικά αν έχουν καταναλώσει περισσότερο του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ, να μην γλιστρήσουν από τα Ψηλά Τακούνια τους και προσγειωθούν στην σκληρή πραγματικότητα.

Katoikidio said...

Κατ' αρχήν πειστικότερη θα ήταν η κριτική σας με μια σωστότερη ορθογραφική προσέγγιση. Ποιά είναι η Alef-Moha, δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί δεν ασχολούμαστε με κουτσομπολιά ιστολογίων.
Στο δικό μας αναγράφουμε όλα τα βιβλία της μακριάς λίστας των επίσημων υποψηφίων για βραβεία, τα οποία ψηφίσθηκαν απο τους αναγώστες μας.
Οι πίκρες και οι πικρίες σας αλλαχού. Ούτε παρέα είμαστε, ούτε μόνο κορίτσια!
Ευχαριστώ

alef said...

@ Anonymous> Λυπάμαι για ό,τι γίνεται! Δεν αξίζει σε κανένα μας (και προπάντων δεν αξίζει στην λογοτεχνία, που ουδόλως ανάγκη μας έχει, ούτε επωνύμους, ούτε ανωνύμους, ούτε ψηφοφορίες). Δεν συνηθίζω ν' απαντώ σε ανωνύμους αλλά δεν συνηθίζω και να λέω πως... βρέχει (αφού μου το είπαν και το είδα, δεν γίνεται να κάνω μάτια στραβά). Ναι, είμαι η ελένη γκίκα και είμαι η άλεφ, είναι κακό αυτό; Και ναι, στη στήλη θα μπουν με τη σειρά τους όλα τα μπλογκς με προτεραιότητα στα βιβλιοφιλικά (έχουν ήδη δημοσιευθεί πολλά, τους περισσότερους μπλόγκερς καν δεν γνωρίζω). Οπότε αν είστε μπλόγκερ, αναμείνατε τη σειρά μας. Οσο για παρεούλες, ξέρετε είμαι από... χωριό, με ξέρουν οι πάντες (έχω όνομα βλέπετε και το ότι είμαι η άλεφ δεν το κρύβω), δε προκάνω ούτε παρέες, ούτε τα μπαρ. Οσους φίλους δε έχω, καθόλου δεν τους κρύβω. Να είστε καλά, πήγατε να χαλάσετε την δευτέρα μου (με πονέσατε, δεν το κρύβω) αλλά μετά σκέφτηκα ότι, τελικά, μπορούν να μας πληγώσουν μονάχα αυτοί που αγαπάμε (και εκτιμάμε) και δυστυχώς εσείς δηλώνετε ανώνυμος. Αν υπογράφατε κιόλας, θα ήταν και ίσοις όροις και θα ήξερα και με ποιον (ή ποια) έχω να κάνω. Ας είναι, να είστε καλά.
ΥΓ. Αστείο είναι πάντως να ισχυρίζεστε πως ανταποδίδω... αβρότητες για ψηφοφορίες. Ποιο Πούλιτζερ διεκδικώ, τελικά, και μου διέφυγε; Ας μη δίνουμε πια τόση μεγάλη σημασία στους ασήμαντους εαυτούς μας. Η μαγική διαδικασία της ανάγνωσης είναι αρκετά ανταποδοτική αφ' εαυτού της. Η χαρά που μου δίνει, μου φτάνει και μου περισσεύει. Καλό Φθινόπωρο να έχουμε

Anonymous said...

Αγαπητή κυρία Γκίκα,
Λυπούμαι που η δημοσίευση για το μπλόγκ μας σας ενέπλεξε σε μια τέτοια πικρόχολη και μικρόψυχη ιστορία.
Ειλικρινά, τώρα θυμήθηκα ότι κάποτε υπαινιχθήκατε πως είστε το Αλεφ. Μού είχε διαφύγει αυτό.
Οπως είδατε σ' αυτό το μπλόγκ δεν ασχολούμαστε με την επικαιρότητα σε επίπεδο κουτσομπολιού, αλλά με την ουσία του ελληνικού βιβλίου.
Είμαστε ίσως το μόνο βιβλιοφιλικό μπλόγκ που δεν έχει ρίξει τη μάσκα του, αφού πιστεύουμε πως η ανωνυμία ή τηρείται ή δεν έχει νόημα.
Να είστε πάντοτε καλά, να διαβάζετε και να γράφετε απο το περίσσευμα της λογοτεχνικής σας υπόστασης.
Μην πτοείστε απο ανθρωπάκια, που θέλουν να υπάρχουν μέσα απο την άρνηση.
Και πάλι συγγνώμη που το μπλόγκ μας έγινε πρόξενο στείρας κακίας.
Με εκτίμηση
Το Κατοικίδιο

alef said...

Καθόλου να μην ανησυχείτε, δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, τελειώσαμε (από πλευράς μου τουλάχιστον). Οσο για το ότι είμαι η Alef δεν το "υπαινίχθηκα" απλώς, το είπα δημόσια φέτος στην έκθεση βιβλίου υπό την σκιά της Ακρόπολης, συντονίζοντας την συζήτηση περί βιβλιοφιλικών blogs. Τόσο απλά "το είπα". Δεν επιθυμώ σκοτεινά σημεία στη ζωή μου και, όσο για τους υπαινινγμούς, τους προτιμώ μονάχα στη λογοτεχνία (η αλήθεια είναι ότι σε ένα λογοτεχνικό έργο τρελαίνομαι για τους υπαινιγμούς). Αλλά στην καθημερινότητά μου, μπερδεύομαι. Και να μην ανησυχείτε, δεν πτοούμε από τίποτα (ξέρω καλά τί κάνω και ποια είμαι), εξάλλου ο καθείς μας κρίνει εξ ιδίων (με ό,τι έχουμε, βλέπουμε). Καλό Φθινόπωρο και σε σας

Anonymous said...

Αγαπητή κυρία Γκίκα,
Συγγνώμη αλλά δεν το ενέγραψα στο συνειδητό πως είστε το Αλεφ. Δεν ήμουν στη συνάντηση για τα βιβλιοφιλικα μπλόγκς και είναι φυσικό να μου έχει διαφύγει η επίσημη ανακοίνωσή σας.
Τα περι υπαινιγμών δεν τα έγραψα για να σας θίξω.
Αντιλαμβάνομαι πως δεν έχετε κανένα λόγο να κρύβεστε. Αλλωστε, το μπλόγκ σας είναι εξαιρετικό στην προσέγγισή του για τη λογοτεχνία.
Απλώς, διευκρίνισα πως είμαστε το μόνο μπλόγκ που διατηρεί ακέραια την ανωνυμία του. Λίγο-πολύ όλα τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα των άλλων βιβλιοφιλικών μπλόγκς έχουν αποκαλυφθεί. Αυτή η λεπτομέρεια μας κάνει πιό μυστηριώδεις , αν θέλετε.
Συγχωρείστε με και πάλι για την όποια παρεξήγηση.
Καλό φθινόπωρο (ελπίζω χωρίς πλημμύρες).

alef said...

Δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας, υπάρχουν πράγματα πολύ σοβαρά γι' αυτό. Οι διευκρινήσεις δόθηκαν επειδή το έκρινα απαραίτητο, και λόγω του ότι ούτε ο Moha ούτε κι εγώ κρύψαμε ποτέ την αληθινή μας ταυτότητα, χωρίς όμως και να το θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει στο προφίλ. Τόσο απλά. Ισως, ακόμα, επειδή το βιβλίο είναι δουλειά μου (του Moha η μουσική), ενδεχομένως να έπρεπε το μπλογκ μας να εξαιρεθεί από την ψηφοφορία (χάρη θα σας το ζητούσα αυτό). Και ναι, ελπίζω ό,τι κακό συνέβη να πέρασε πια (κι ούτε φωτιές, ούτε πλημμύρες). Να 'στε καλά!

Anonymous said...

Δείτε κι αυτό:
www.foitorio.blogspot.com
καινούριο μπλογκ για βιβλία. Κάτι πιτσιρικάδες το γράφουν κι από μια ματιά που έριξα δεν τα πάνε και τόσο άσχημα..