Tuesday, April 22, 2008

Αναντίρρητος φασισμός

Προσυπογράφουμε την καταγγελία του περιοδικού Δέκατα εναντίον της δικαστικής απόφασης για την απόσυρση από τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος της Έρσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» ως ωμή παρέμβαση στο έργο της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης και ως πράξη λογοκρισίας.

Θεωρούμε πως τον 21ο αιώνα η λογοτεχνία έχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και κάθε προσπάθεια χειραγώγησής της παραπέμπει στον μεσαίωνα της πνευματικής ζωής του τόπου.

Καλούμε τους αναγνώστες αυτού του μπλόγκ να υπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας εναντίον της φασιστικής αντίληψης περι των Γραμμάτων και Τεχνών στην Ελλάδα μας, όπως παρατίθεται πιο κάτω απο την ομάδα του περιοδικού Δέκατα.

Με τιμή

Το Κατοικίδιο

> Αγαπητοί φίλοι,>> Η "Κοινωνία των (δε)κάτων" καταγγέλλει την παρέμβαση της δικαιοσύνης στην > απόσυρση από τις Σχολικές Βιβλιοθήκες του βραβευμένου με το Κρατικό > Βραβείο μυθιστορήματος της Έρσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις > νεραντζιές» ως ωμή παρέμβαση στο έργο της λογοτεχνίας και της > εκπαίδευσης και ως πράξη λογοκρισίας। Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να > χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την αναστολή της εφαρμογής της > απόφασης προκειμένου να διαφυλάξει την ελευθερία της έκφρασης και το > κύρος των Γραμμάτων και της Παιδείας. Με την πράξη αυτή η Δικαιοσύνη, > ποινικοποιώντας την τέχνη του λόγου, μας επιστρέφει στο μεσαίωνα.>> Αθήνα, 17 Απριλίου 2008> (Υπογραφές 19 μελών)>> Επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να υπογράψετε κι εσείς ή/και > προωθήστε αυτό το ψήφισμα με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε κατάλληλο.>>
http://www।gopetition.com/petitions/restore-freedom-of-artistic-creation-and-education-greece.html>>


Περισσότερα: http://dekata.wordpress.com>> __________>>> Dear friends:>> The "(De)kata Society" denounces the interference of the Greek courts > leading to the withdrawal from the National School Library system of the > National Award novel, "Zig-zag Through the Bitter Orange Trees" by Ersi > Sotiropoulos, as an act of interference in the literary process and in > the educational system and as an act of censorship। The Society demands > that the Ministry of Education use every legal means to block the > enforcement of this unprecedented judicial decision in in order to ensure > the protection of freedom of expression and the sanctity of the arts and > education। With this act, the justice system, by criminalising the art of > writing, is throwing us back to the Middle Ages.>> Athens, 17 April 2008 (Signed by 19 members of the society)> Visit the link below to sign the petition and/or forward it on!>> >


http://www.gopetition.com/petitions/restore-freedom-of-artistic-creation-and-education-greece.html>> For more: http://dekata.wordpress.com>

17 comments:

Anonymous said...

στο σπιτι σου εχεις απολυτο δικαιωμα να δωσεις οτι βιβλιο θες στο παιδι σου απο πεντχαους μεχρι μαξιμ και πλειμπου. ο ρολος του σχολειου ειναι αλλος και μην μου πεις οτι για παραδειγμα το καμα σουτρα μπορεις να το θεωρησεις παιδαγωγικο βιβλιο για να ειναι σε καθε σχολειο.
αλλα εγω σαν γονεας ομως δεν θελω το παιδι μου να εκτιθεται στα ζιγκ ζαγκ και στα ζιγκ ζουγκ και σε καθε ειδους παρτουζολογια εντος σχολειου, οποτε πρεπει να ειναι σεβαστη και η αποψη μου.
οποτε στο σπιτι σου δωσε ΒουΒου, σουπερ κατερινα, καμασουτρα και ταντρικο σεξ στο πενταχρονο. δεν λεω οτι θα βγει βιαστης η αλητης αλλα σιγουρα προτιμω το σχολειο να δινει αλλο βιβλιο. η τουλαχιστον απο την στιγμη που θα μπορει να διαβασει παπαδιαμαντη στο πρωτοτυπο. πραγμα που αμβιβαλλω πολλα παιδια να μπορουν να κανουν σημερα
με λιγα λογια ειναι θεμα προτεραιοτητων.

Pellegrina said...

Η σχολικη βιβλιοθηκη στην ελλαδα ειναι ανεκδοτο. Είμαστε χωρα για γελια ως προς το θεμα και το ξερουμε ολοι καλά. Δε φτανει λοιπόν αυτο, αλλα με τα δικαστικα κλπ δινουμε στο βιβλιο τη χαριστικη βολη! Επειδή (αυτο και ως απάντηση στον καθ ολα σεβαστο προλαλήσαντα) η σχολικη βιβλιοθηκη (ΑΝ υπάρχει!!) ΔΕΝ ειναι μόνο συνεχεια του ...μαθηματος, αλλά και μυηση στην ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ που (πρεπει να) αποτελει το διαβασμα, σε πολλες περιπτωσεις μαλιστα, απο ό,τι ξέρω, ειδικα σε μικρες κοινωνιες λειτουργει και ως δανειστικη της ευρύτερης κοινωνίας. Θα έλεγα μάλιστα ότι το "δωσε στο σπιτι ό,τι θέλεις" είναι αποδοχη της θλιβερης αληθειας ότι η μόρφωση τελικά εναπόκειται στους γονείς. Εγώ θα έλεγα το αντίστροφο: Αν ο μπαμπάς και η μαμά δίνουν μόνο τα "ηθικοπλαστικά" στο παιδί, το σχολείο είναι αυτό που θα πρεπει να του πει ότι υπαρχουν και τα "άλλα". (κατ εμε όλα ηθικοπλαστικά είναι, αλλά αυτό άλλη κουβέντα!) Γιατί μόρφωση ειναι η γνωριμία με τις πολλαπλές όψεις της ζωής και ο διανοητικός οπλισμός για τη διαχείρισή τους. Όχι η υποκριτική "ηθικοπλαστική" που ετοιμάζει φοβισμένους μικροαπατεώνες.
Με αυτά και με αυτά (δικαστήρια κλπ) απλώς επιβεβαιώνουμε στα παιδιά ότι το βιβλίο είναι κατι αυστηρό, "σοβαρό" (δηλαδή σοβαροφανές) και διδακτικό, δηλαδή κάτι που το παιδί δεν έχει κανένα λόγο να περιλάβει στην αληθινή, χαρούμενη καθημερινότητά του. Αλλά το βιβλίο είναι δ ι α σ κ έ δ α σ η και το αγοράζεις για κέφι και χαρά, ακριβώς όπως πχ τα σιντάκια. Ποιος θεσμός βοηθάει να ανακαλύψει η νεα γενια αυτη την απλη αλήθεια;

Anonymous said...

ο πρωτος συνδεσμος ειναι λαθος και δνε εμφανιζει σελιδα (πρόσεξε μετά το www). Διορθωστε τον. Ο δευτερος ειναι σωστός (ο μετα το αγγλικο κείμενο) απο εκει μπαινετε

Anonymous said...

Σας χαλεί (ή μήπως, σας χαλνά?) το γεγονός ότι ο ακροδεξιός Πλεύρης κατέθεσε μήνυση κατά του Υπουργείου
και ξύπνησε ο μπολσεβίκος που κρύβετε μέσα σας, έτσι δεν είναι?

Εγώ λέω, για ισορροπία, να βάλουμε και το αρχείο του Ριζοσπάστη ολόκληρο (και όταν λέμε όλο, εννοούμε ΟΛΟ). Εκεί να δεις γλέντια!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Αγαπητό κριτικόχρωμα, έχω βεβαίως υπογράψει το κείμενο και το έχω αναρτήσει και στο μπλογκ μου . Ευχαριστώ πολύ για την φροντίδα σας να προβληθούν τα μπλογκ των συγγραφέων , ειδικά εκείνων που δεν απολαμβάνουν τα φώτα της "πρωτεύουσας" και σας εύχομαι Καλό Πάσχα. Είναι αλήθεια πως η λογοτεχνία μπορεί να γίνει τραυματική εμπειρία για όποιον δεν ξέρει τι τον περιμένει. Ευτυχώς όμως που έχουν προνοήσει οι μούσες γι΄ αυτό .Κι όσο πιο πολύ τραυματίζεται ο δημιουργός, τόσο καλύτερα γράφει .

Anonymous said...

Αγαπητή κυρία Καριζώνη,
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.Κι εσείς γράφετε υπέροχα. Μην κάμπτεσθε απο τις επιθέσεις του κατεστημένου.
Οσον αφορά στα ψευτοδιλήμματα περι του βιβλίου της Ερσης Σωτηροπούλου , αυτά είναι αφορμές καριέρας για διάφορα φασιστοειδή στοιχεία που πατούν επι φτηνών ηθικολογιών για χάρη της δημοσιότητας.
Με εγκαρδιότητα
Το Κατοικίδιο
Το Κατοικίδιο

Anonymous said...

Οκ, μετά από αυτή τη συγκινητική ανάλυση άλλαξα γνώμη και κατάλαβα πόσο στενά αντιμετωπίζω το θέμα.

Προτείνω να προσθέσετε και τον Μεγάλο Ανατολικό του Εμπειρίκου, τον Εραστή της Ντυράς, τη Λολίτα του Ναμπόκοφ, Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα του Ξανθούλη, το Ερωτική μαθητεία του καθηγητή Κανάι Σιζούκα του Μόρι Ογκάι, το Περσινή αρραβωνιαστικιά της Ζατέλη και το "Οι 120 ημέρες των Σοδόμων" του Σαντ.

Παράλληλα, πιστεύω οτι στα σχολεία θα πρέπει να διδάσκονται τα: "Οι 11.000 βέργες" του Απολλυναίρ, "Η ιστορία του ματιού" του Μπατάϊγ και το American Psycho του Έλλις.
Γιατί; γιατί μου άρεσαν όταν τα διάβασα και θα ήταν και ένα ενδιαφέρων κοινωνικό-εκπαιδευτικό-ψυχολογικό πείραμα.

Προς το παρόν αυτά θυμήθηκα, αλλά μέχρι να εμπλουτίσω τις προτάσεις μου ξεκινήστε με αυτά.

Είναι ότι πρέπει για να αποκτήσουν τα παιδιά μια υγιή οπτική και σχέση με το σεξ και να μην προκληθούν φοβικά σύνδρομα στα ανήλικα!


Άλλωστε όλοι εσείς οι παραπάνω
"άνετοι" δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να πείτε στο 15 ετών παιδί σας "πετάξου ρε μαλακα στο videoclub να νοικιάσεις την καινούρια τσόντα που έφερε,να δούμε καμια αλλαξοκωλιά να περάσει η ώρα".

Αφού 15 ετών παιδιά και τσόντα έχουν δει και μπινελίκια έχουν ρίξει,δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα...

Pellegrina said...

ομως, κατοικίδιο, το προβλημα δεν ειναι, τόσο τα φασιστοειδή στοιχεία όσο η δικαστική ετυμηγορία. Θα ήθελα πολύ να διαβάσω το σκεπτικό αυτής της απόφασης, υπάρχει πουθενά; Και πότε δίκασαν τα δικαστήρια τους γονείς (αρκετοί ακόμα στην επαρχία, για να μη μιλήσουμε για τους Ρομά) που σταματάνε τα παιδιά από το σχολείο για να "τους βοηθήσουν" στις δουλειές;;
Καλό Πάσχα στους βιβλιόφιλους και μη

Pellegrina said...

επaνέρχομαι.Βρηκα το κειμενο της δικαστικης αποφασης στο greek-orthodoxy.blogspot.com

Anonymous said...

Αναντίρρητος φασισμός είναι η ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου ιστολογίου. Κάποιοι λένε ότι πίσω του κρύβεται η Ντίνα Κίτσου, κάποιοι άλλοι η Ιουστίνη Φραγκούλη...Έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα ακόμα και γνωστών κριτικών. Όποιος κι αν είσαι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα μαθευτεί.

Pellegrina said...

καλο και χαρουμενο Μάη, εγω τωρα η αφελεστατη να ρωτησω τον προλαλησαντα: δηλαδη οποιος κι αν ειναι τι αλλαζει; Ας πουμε οτι "αποκαλυπτεται" (πω πω θρίλερ!) πως ειναι ο/η ταδε διασημοτατος/η ή ο/η δεινα ασημοτατος/η: η αφελης ξαναρωτω: so what? Το μπλογκ λειτουργει οπως λειτουργει (για μενα αυτα παιχνιδακια ειναι, για αλλους μπορει ν εχουν αξια), τι θα αλλαξει στh λειτουργια του αν μαθευτει το ονομα του ιδιοκτητη; Εδω ολοι ξερουμε με το ονομα τους τους ιδιοκτητες των μεγαλων καναλιων και εφημεριδων από όπου "ενημερωνομαστε" και αυτι δεν ιδρωνει, με την συμπαθη κ. Φραγκούλη λχ(που δεν πιστευω οτι ειναι αυτη) θα εχουμε;

Anonymous said...

@ pellegrina

Γιατί δεν υπογράφεις καλύτερα ως τρελή του μπλογκοχωριού; όλοι θα καταλάβουμε ποιά είσαι. Τίποτα δε μένει κρυφό για πάντα, να το ξέρεις. Εννοείται ότι έχει σημασία οι άνθρωποι που δέχονται επίθεση μέσα από αυτό το μπλογκ να μάθουν ποιός είναι ο ενορχηστρωτής της και για ποιούς λόγους.

Pellegrina said...

σπέρα. εγω τουλαχιστον εχω ενα ψευδωνυμο, εσυ που εισαι σκετος ανωνυμος;;ουδολως σαφως και τιποτα δεν μενει κρυφο για παντα, αλλα οσο μενει εχει πλακα, αν παψει παλι πλακα θα εχει 9λετε να συγκλονιστει το συμπαν;). επίσης κατα τη γνωμη μου κανεις δεν δεχτηκε επιθεση, όλοι με τον ενα η τον αλλο τροπο από εδω διαφημιζονται. Εγω αυτο βλεπω οτι κανει το κατοικιδιο, προβαλλει τους παντες, ασχετα με το τι γραφει. Αλλά μαης μπηκε, δεν παμε να παρουμε κανενα βιβλιο και να παμε σε καμια παραλια;
Είπε η
ΤΡΕΛΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚΟΧΩΡΙΟΥ
(ΚΑΛΈ! ωραιο ειναι, θα το υιοθετήσω!)

Anonymous said...

συγνωημη για το γραψιμο, ήταν με το ενα δαχτυλο! (με το αλλο χερι ετρωγα παγωτο) Σβηστε το ουδολως και κρατηστε το σαφως.
πελή
απο το πελεγκρινα και τρελή, επίσης κυπριακα ειναι η τρελη!

Justine's Blog said...

Αγαπητό Κατοικίδιο,
Μόλις με πληροφόρησαν πως αναμειγνύεται πάλι το όνομά μου στο μπλόγκ σου. Παρακαλώ, οι ανώνυμοι με τις εικασίες να σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μου γιατί δεν ενοχλώ κανένα απο το μακρινό μου τόπο.
Δεν αναμειγνύομαι, δεν ασχολούμαι, δεν ξέρω τί τρέχει στα Ελληνικά δρώμενα. Επομένως, πώς θα μπορούσα να κάνω ένα βιβλιοφιλικό μπλόγκ αφού διαβάζω μόνο αγγλόφωνη και γαλλόφωνη λογοτεχνία;
Θα σε παρακαλούσα να με απαλλάξεις απο κάθε συμμετοχή στο μπλόγκ σου και να αφαιρέσεις το όνομά μου απο τις λίστες των δημοφιλών γιατί και απο μακριά ενοχλεί η παρουσία μου!
Συγγνώμη για το αγενές του ύφους, αλλά όλα έχουν τα όριά τους!
Ευχαριστώ

Anonymous said...

"Anonymous said...
Αναντίρρητος φασισμός είναι η ύπαρξη αυτού του απαράδεκτου ιστολογίου. Κάποιοι λένε ότι πίσω του κρύβεται η Ντίνα Κίτσου, κάποιοι άλλοι η Ιουστίνη Φραγκούλη...Έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα ακόμα και γνωστών κριτικών. Όποιος κι αν είσαι αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα μαθευτεί"

Nα θυμηθείς να με κάνεις ντά. Επειδή είσαι και βλάξ, να ακούς τον κάθε κακοκουτουπωμένο, να σε ενημερώσω οτι είμαι άθρησκη. Και οτι έχω προ πολλού υπογράψει ενυπόγραφα, γιατί πάντοτε αφήνω τους σχετικούς να καταλάβουν ποιά είμαι, την petition. Καλά ξυπνητούρια σου εύχομαι, ψάξε αλλού για τράγο, και εσύ και αυτοί που στα'πανε. Αλλά ίσως να μη φταίς εσύ. Το πρόβλημα είναι οτι κάποιοι έδωσαν σε κάθε λογής τσογλάνια πολύ αέρα και δεν ξέρουμε πως να τους σταματήσουμε. Βέβαια, δεν στεναχωριέμαι, δεν θα αλλάξω εγώ τον κόσμο. Και πάλι καλά ξυπνητούρια. Αμήν.

Ντίνα Κίτσου

Anonymous said...

η κυρία Κίτσου είναι άθρησκη και η κυρία Φραγκούλη θρησκευόμενη. πολύ μπερδεύτηκα τώρα! μα τι γίνεται στο χώρο της λογοτεχνίας; Οποίες ζυμώσεις;;