Saturday, December 1, 2007

Η διάτρητη λίστα του ΕΚΕΒΙ

Θέμα ηθικής και δεοντολογίας μπαίνει με την αλλαγή πλεύσης του ΕΚΕΒΙ σε σχέση με τα βραβεία των αναγνωστών. Μέχρι πέρισι στη λίστα έμπαιναν τα ευπώλητα ελληνικά μυθιστορήματα, σύμφωνα με τους καταλόγους των βιβλιοπωλείων και των εφημερίδων. Ξαφνικά , φέτος ορίσθηκε μια επιτροπή κριτικών, οι οποίοι ψήφισαν τους δικούς τους εκλεκτούς.

Το θέμα ήγειραν καποιοι αναγνώστες του μπλόγκ , γι αυτό το ανακινώ. Προπάντων με εξέπληξε η επιστολή του εκδότη κ. Θάνου Ψυχογιού, ο οποίος δεν φείδεται κριτικής έναντι της παρεούλας του βιβλίου.

Παραθέτω την επιστολή αυτούσια , καθώς και κάποια σχόλια του κ. Ντίνου Σιώτη, εκδότη του περιοδικού Δέκατα σχετικά με τα κατευθυνόμενα βραβεία του ΕΚΕΒΙ και τον πρόεδρό του Δημήτρη Νόλλα:

«Δεν έχει ακούσει τίποτε για τα μαγειρέματα του Βραβείου των Ακροατών του ΣΚΑΙ που πατρονάρει το ΕΚΕΒΙ του; Δεν έχει ακούσει τίποτε για τα τηλεφωνήματα που ικέτευε συγγραφέας να γίνουν ομαδικά απο υπαλλήλους του ΕΚΕΒΙ, ενοχλώντας τους ακόμη και στα σπίτια τους , να στείλουν SMS ψηφίζοντας το βιβλίο της; Αυτά είναι μαγειρέματα, αυτές είναι κάστες, αυτοί είναι κύκλοι. Κάποιος πρέπει να συμμαζέψει τον επιδοτούμενο πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ που είναι λαλίστατος ως προς τις ανοησίες που εκτοξεύει αλλά δεν μπορεί να δεί πέρα απο τη μύτη του.»
Ντίνος Σιώτης


Κύριοι,

Πληροφορηθήκαμε την αναγγελία του Διαγωνισμού για το Βραβείο Αναγνωστών που για τρίτη χρονιά διοργανώνεται από το ΕΚΕΒΙ, φέτος σε συνεργασία με την ΕΡΤ.

Με μεγάλη λύπη, έκπληξη αλλά και αγανάκτηση διαπιστώσαμε μια αλλαγή στη διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού που, κατά τη γνώμη μας, έπαψε πλέον να ανταποκρίνεται στον τίτλο του: ότι από τη βραχεία λίστα έχουν εξαιρεθεί βιβλία που για μήνες συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες των ευπωλήτων μεγάλων και έγκριτων εφημερίδων. Όπως είναι γνωστό, οι λίστες αυτές προκύπτουν κάθε εβδομάδα από τα στοιχεία που δίνουν τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Εφόσον το βραβείο του ΕΚΕΒΙ ονομάζεται ακόμη «Βραβείο Αναγνωστών» διερωτόμαστε:
1. Με ποιο σκεπτικό δε συμπεριλαμβάνονται αυτά τα βιβλία;
2. Γιατί δεν υπάρχει μακρά λίστα των βιβλίων, όπως σε όλους τους διεθνείς διαγωνισμούς, για παράδειγμα στο Βραβείο Booker όπου οι υποψηφιότητες (entries) ήταν 110 εκ των οποίων βγήκε η μακρά λίστα (longlist) που αριθμούσε 13 τίτλους και στη συνέχεια η βραχεία (shortlist) που αριθμούσε 6 τίτλους ή το Βραβείο IMPAC όπου η μακρά λίστα αριθμούσε 137 τίτλους κλπ);
3. Για ποιο λόγο δεν προτάθηκαν οι τίτλοι και από τα βιβλιοπωλεία, όπως τα προηγούμενα έτη;
4. Ποιοι θεωρούνται καταλληλότεροι να προτείνουν τα βιβλία που θα διεκδικήσουν το Βραβείο Αναγνωστών: τα βιβλιοπωλεία που γνωρίζουν τις πωλήσεις των βιβλίων και τις προτιμήσεις των αναγνωστών, καθώς έχουν άμεση επαφή με το βιβλιόφιλο κοινό ή τέσσερις βιβλιοκριτικοί;

Αν το ΕΚΕΒΙ θεωρεί ότι ο σωστότερος τρόπος δημιουργίας της βραχείας λίστας είναι οι προτάσεις των βιβλιοκριτικών και ο αποκλεισμός των βιβλιοπωλείων από την όλη διαδικασία, μάλλον θα πρέπει να ονομάσει κάπως αλλιώς το βραβείο και όχι Αναγνωστών. Το γεγονός ότι αποκλείει βιβλία που οι λίστες των ευπωλήτων αποδεικνύουν ότι έχουν αγαπηθεί από το ευρύ αναγνωστικό κοινό ζητώντας ταυτόχρονα από το ίδιο κοινό να ψηφίσει το «αγαπημένο» του βιβλίο ανάμεσα σε 10 μόνο τίτλους, δείχνει έλλειψη σεβασμού αν όχι σκοπιμότητα.

Παρακαλούμε, λοιπόν, να μας κοινοποιήσετε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέχθηκαν τα βιβλία της λίστας καθώς και για ποιο λόγο φέτος, αλλοιώνετε την ταυτότητα του Βραβείο Αναγνωστών εγκαινιάζοντας κάποιο άλλο χωρίς ξεκάθαρη ταυτότητα. Επίσης, θα θέλαμε να μάθουμε για ποιο λόγο καλείτε τους αναγνώστες να ψηφίσουν, όταν εξαρχής περιορίζετε τις επιλογές τους και τους κατευθύνετε. Η φετινή σας πολιτική θα μπορούσε να παρερμηνευθεί ως ένας νέος τρόπος έμμεσης διαφήμισης και υποστήριξης συγκεκριμένων εκδοτών, συγγραφέων και τίτλων που οι βιβλιοκριτικοί επιθυμούν να προωθήσουν. Ζητάμε την αναθεώρηση της βραχείας λίστας, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας επιλογής των τίτλων σύμφωνα με την αρχική ταυτότητα του θεσμού αλλά και την ονομασία του βραβείου.

Με εκτίμηση,

Θάνος Ψυχογιός
Δ/νων Σύμβουλος
Εκδόσεις Ψυχογιός

16 comments:

Anonymous said...

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Απο την Απογευματινή

Ξέρετε τι ακριβώς είναι το ΕΚΕΒΙ, το «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου»; Ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικό που. δημιουργήθηκε το 1994 από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου
Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Τι θα περιμένατε από ένα τέτοιο «υψηλών στόχων» Κρατικά επιχορηγούμενο οργανισμό παρά να προάγει , να βοηθά, να προωθεί γενικά το «βιβλίο»; Θα περιμένατε να λειτουργεί με συγκεκριμένες υποκρυπτόμενες «συνεργασίες», ως «ατζέντης» εμπορικών συμφερόντων, να προωθεί συγκεκριμένα βιβλία και συγκεκριμένους συγγραφείς, να θεσμοθετεί «Βραβεία» που απονέμονται με αδιαφανείς διαδικασίες και να μετατρέπεται σε επαρχιακό μουσικό ραδιόφωνο που μεταδίδει συγκεκριμένα playlist , συγκεκριμένων καλλιτεχνών, αποκλείοντας τους υπόλοιπους και μετά, βραβεύει κι όλας τους εκλεκτούς του; Τρελή φαντασία, τρελοί καιροί αναξιοκρατίας;

Κι όμως. Σε μια Κυριακάτικη εφημερίδα – ελπίζω ότι η ίδια πληρωμένη καταχώριση θα μπήκε και σε άλλες. Όχι ΜΟΝΟ σε μία- διάβασα ότι για το «Βραβείο Αναγνωστών « μπορείτε να ψηφίσετε το μυθιστόρημα που αγαπάτε.» Πως; Στέλνοντας επί πληρωμή, όπως στους κάθε λογής ραδιομαραθωνίους, sms σε συγκεκριμένο νούμερο ,με συγκεκριμένο κωδικό που αντιστοιχεί «στο βιβλίο της επιλογής σας» από μια …συγκεκριμένη λίστα δέκα συγκεκριμένων βιβλίων. Δέκα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ βιβλίων. Ψηφίστε αλλά ΜΟΝΟ ανάμεσα σ αυτά.
Σαν το διαγωνισμό τραγουδιού. Αλλά για βιβλία. Και για να μαζέψουμε και φράγκα!
Αναρωτιέμαι : Πρόκειται άραγε ή όχι για "δικτατορία της παρεούλας" που έχει εισβάλει και στο χώρο του βιβλίου;

Τα –καθ όλα αξιόλογα- 10 "προτεινόμενα" προς βράβευση βιβλία που
επέλεξε μια " Επιτροπή του Βιβλίου Αναγνωστών" που δεν γνωρίζουμε ποιοί αποτελούν, με ποιες "οδηγίες" και ποια κριτήρια επέλεξαν τα βιβλία που
επέλεξαν και μέσα από πόσα και ποια βιβλία που-προφανώς- διάβασαν και "απέρριψαν", μετατρέπονται δυστυχώς σε «όχημα» προσωπικών συμφερόντων.
Και η διαδικασία αυτή είναι δεν είναι παρά ένας απαίσιος, αθέμιτος ανταγωνισμός και αδιαφανής τρόπος πριμοδότησης συγκεκριμένων βιβλίων υπό την «ομπρέλα» του «υψηλών στόχων» επιχορηγούμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού οργανισμού.
Έτσι άραγε γίνεται εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου;
Πολύ μεγάλο κρίμα.

Άντε και …Καλές Δουλειές.

Anonymous said...

Γιατί πέρυσι ξέρετε με πόσους ψήφους βγήκε η Γαλανάκη; περίπου 1700. Δηλαδή, βραβείο 1700 αναγνωστών!!!!!
Φυσικά και φέτος θα δινόταν το βραβείο στον Καστανιώτη, και του χρόνου με τις υγείες μας.
Μέχρι και το Διαβάζω κατήντησε να κάνει εκδήλωση για να γνωρίσουμε τους Πρωτοεμφανιζόμενους. Βεβαίως όχι τους λίγους σοβαρούς πρωτοεμφανιζόμενους, αλλά ΤΟΥΣ Πρωτοεφανιζόμενους (δηλαδή του Καστανιώτη).
Ολίγη σοβαρότητα στο Διαβάζω, δε βλάπτει. Είχαμε να το υπολογίζουμε, αν είναι να το ξεφτιλίσουμε από τόσο νωρίς, που κατά εκεί πήγαινε η δουλειά, θα καταντήσει να πηγαίνουμε στις απονομές για το Θεαθήναι.
Ολίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Γιατί Κύριε Καστανιώτη δεν αγοράζετε το Διαβάζω να τελειώνουμε; μετά μπορείτε να αγοράσετε το ΕΚΕΒΙ, την Buchmesse της Φραγκφούρτης και τα λοιπά.Μέχρι και Νομπέλ μπορείτε να αγοράσετε αρκεί να προλάβετε(δυστυχώς, προηγείται η Κική Δημουλά, Η Ρέα και ο Παύλος θα πρέπει να κάνουν λιγάκι υπομονή).

Anonymous said...

Η αλήθεια είναι πως ο οίκος Καστανιώτης αναδεικνύεται σε αρχιερέα της διαπλοκής στο χώρο του βιβλίου. Η άλήθεια είναι επίσης πως πολλοί καλοί συγγραφείς βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον εν λόγω εκδοτικό οίκο.
Η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι του Καστανιώτη ενορηστρώνουν καλά τη δουλειά, πληρώνουν, διαπλέκονται κι έτσι ελέγχουν το παιχνίδι του ελληνικού βιβλίου στην Ελλάδα.
Δεν θυμάστε πέρισι που οι αμερικανοί ως δια μαγείας και χωρίς καμιά υποψηφιότητα αποφάσισαν να μεταφράσουν στα αγγλικά μόνο δύο βιβλία, εκείνο του Σταμάτη κι εκείνο της Μιχαλοπούλου; Πάλι του αρχιερατείου της διαπλοκής;
Πιστεύω τέλος πως το ΔΙΑΒΑΖΩ κάνει κρα απο μακριά για την διαπλεκόμενη πολιτική του. Μήπως ο Μπασκόζος (που κινεί και το Βήμα των Ιδεών) θα συμπτύξει Καστανιώτη με Ελληνικά Γράμματα; Ενα σενάριο εργασίας κάνω.
Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό για την δυσοδία!

a.c. said...

αγαπητοί συναναγνώστες,

αφ'ενός θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως, καίτοι με τις εκδόσεις καστανιώτη με συνδέουν σχέσεις τόσο προσωπικές όσο κι επαγγελματικές, στην παρούσα φάση δεν προτίθεμαι να χριστώ αυτόκλητος υπερασπιστής των. ωστόσο, βλέποντας προς τα πού οδεύει η συζήτηση, θα ήταν καλό να ειπωθούν και μερικές αλήθειες ουχί της κοιλίας και του καφενέ, αλλά πηγάζουσες από ουσιαστική γνώση και πείρα του κουρμπετιού.
κατ'αρχάς, ας παύσουμε επιτέλους να κοπτόμεθα και να τυρβάζουμε περί του περιοδικού διαβάζω. το παρόν έντυπο, το οποίο παρά την μακρά ιστορία του έχει το ίδιο ειδικό βάρος με ιό γρίππης που απλώς ανθίσταται σε εμβόλια, ανέκαθεν υπήρξε υπόθεσις ελαχίστων βαρετών και βαρισετημένων αναγνωστών, και ανέκαθεν εσυντηρείτο κι εψωμίζετο από διαφημίσεις μεγάλων εκδοτών. μετά δε και τον θάνατο του παπαλέξη και τον οριστικό του αφανισμό, τεχνητά (και, κατά την γνώμη μου, ασκόπως) ανεστήθη εκ της τέφρας του χάρη και πάλι στο οικονομικό έλεος του εκδότη του και των εκδοτών της αθήνας. σαφέστατα, εις εξ' αυτών, πιθανώς και ο κραταιότερος, ήταν και είναι ο καστανιώτης - αν και (για να είμαστε και λίγο σοβαροί) ουδεμίαν ανάγκη προώθησης και ντουντούκας από τις αδιάφορες σελίδες του διαβάζω έχουν τόσο οι εκδόσεις καστανιώτη όσο και οι συγγραφείς των - άλλωστε, ο κατάλογός τους βρίθει βραβείων, τα ίδια τα βραβεία του διαβάζω δεν έχουν καμμίαν απολύτως βαρύτητα στην πιάτσα (μπορώ να σας μνημονεύσω και είκοσι συγγραφείς πού' χουν πάρει το βραβείο του και χαΐρι ουδέποτε είδαν εμπορικώς), και μάλιστα, κρίνοντας απ' το φετινό τους απαράδεκτο, πλήρες οίσης και κομπορρημοσύνης ατόπημα, όπου μες σε μία παράγραφο 'άδειασαν' όλα τα μυθιστορήματα του 2006 (λες κι είναι το TLS - μή χέσω...) είναι απορίας άξιον πώς συζητούμε ακόμη για το θλιβερό τούτο παλίμψηστο της λογοτεχνικής κακομοιριάς.
τώρα, εις ό,τι αφορά τα βραβεία του ΕΚΕΒΙ, το ζήτημα είναι από φαιδρό και καταγέλαστο έως και προκλητικό - σχεδόν χυδαίο. κατ' αρχάς, όταν μιλούμε για βραβείο αναγνωστών, εξ'ορισμού αναφερόμαστε σε βραβείο πρωτίστως ποσοτικό και ουχί ποιοτικό. ένα το κρατούμενο - άρα, το νά' χει επιτροπή φιλολόγων/κριτικών/αρχιερέων, που ορίζουν ποιά βιβλία έχει διαβάσει το ευρύ κοινό (για να μην πούμε ότι στη λίστα συμπεριλαμβάνονται συγγραφείς των 100 αναγνωστών) είναι σαν να οργανώνεις βραβείο χορτοφαγίας και να συμπεριλαμβάνεις στην λίστα σου, ερήμην του χορτοφαγικού σου κοινού, κοψίδια και πανσέτες και γαρδουμπάκια. θα συμφωνήσω απόλυτα με τον κο. ψυχογιό - το ότι από την λίστα απουσίαζαν η μαντά, ο καρακάσης, ο πολυράκης κ.α. (όπως βεβαίως και η νάσιουτζικ, και ο τατσόπουλος) είναι παραχάραξη του τίτλου του θεσμού αχαρακτήριστη. μα έτσι κι αλλιώς, φευ, την πραγματικότητα αυτή, το επίπλαστο προσωπείο υψηλής διανοίας και ξιπασιάς ανεπάγγελτων και αηδών, αμόρφωτων ανθρώπων, που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες την ελληνική λογοτεχνική σκηνή από μίζερες καθέδρες εφημερίδων και θεσούλες ελεημοσύνης που τους παραχωρούν τα εκδοτικά συμφέροντα για να μην τους ζαλίζουν τ'αυτιά με την μεγαλόστομη, αριστερίζουσα γκρίνια τους - όλον αυτόν τον τραγέλαφο, όστις προσποιείται πως δεν τον γνωρίζει, ή πως τον εκπλήσσει σφόδρα, ε, είτε δεν έχει ιδέα απ' το τι τρέχει στο κουρμπέτι, ή ειδάλλως πρόκειται για άνθρωπο με αγγελική ψυχή, που κακό ποτέ δεν βάνει με το νου.
(α, και apropos του περιοδικού 'δεν-το-διαβάζω' και πάλι΄ μην τίλλετε τας τρίχας σας και διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για την κολλεγιά του εντύπου με τον καστανιώτη. είδαμε και με τι γαλαντομία προμοτάρουν και πρωτοεμφανιζόμενους άλλων εκδοτικών οίκων, η αφηγηματική στόφα των οποίων με κάμνει προσωπικώς να απορώ πώς είναι τόσο βλοσυροί και άτεγκτοι ρε παιδάκι μου με τον ποιοτικό πήχυ στο μυθιστόρημα, ενώ όταν πρόκειται για διήγημα, το πετάν το βραβείο σαν την ανθοδέσμη της νύφης σε αμερικάνικο γάμο...)

Anonymous said...

Γειά σου Αύγουστε, dear, long time no see.
Αλήθειες ουχί της κοιλίας και του Φίλιον αλλά πηγάζουσες από προσωπική εμπειρία και γενική διαπίστωση μου φαίνονται εμένα αυτά που έγραψαν οι άνωθεν ανώνυμοι και το Κατοικίδιο. Βασικά, γειά στο στόμα τους. Έχεις βρε παιδάκι μου αυτό το χούι να υποστηρίζεις σώνει ντε και καλά τα του Καστανιώτη (θα μου πεις, μωρή από κει τρώγω ψωμί, τι θες να κάνω;)
Ειδικά εσύ δεν θα έπρεπε να βγαίνεις και να μιλάς - για να μη μιλήσω για τις δικές σου διαπλοκές. Σε βλέπω - και είσαι- άξιος συνεχιστής του σάπιου συστήματος. Κκαι μη μου αρχίσεις s'il te plait τις περίφημες αρλούμπες σου, τουτέστιν τη γνωστή λογοτεχνική διάρροια άνευ νοήματος στυλ Μάτεσι, γιατί δεν θα τη διαβάσω, παρά όταν γίνεις φιλόλογος αντί να το παίζεις φιλόλογος και όταν σοβαρευτείς (που έχω στοιχηματίσει ότι δεν πρόκειται να συμβεί και το κερδίζω σταθερά). Και ολίγη τσίπα, δε βλάπτει.
Σου έχω πει γίνε εκδότης να σκίσεις γιατί για συγγραφέας δεν κάνεις, εκτός εαν σου στείλει τη θεία φώτιση ο θεός ο ίδιος. Δεν εσκόπευα να στα γράψω αυτά αλλά δεν μπορώ να διαβάζω κάποια από αυτά που λες τα οποία είναι ψευδέστατα.
Κοίταξε να ξεπεράσεις το θέμα Διαβάζω. Το οτι το διοικεί ο Θανάσης το ξέρουν και οι πέτρες (δεν ξέρω στο μέλλον εαν θα συνεχίσει να το διοικεί ή μήπως τον διοικήσει το Διαβάζω, κάτι πήρε το αυτάκι μου) το βλέπουμε, μπορεί να φοράμε γυαλιά αλλά πάντως βλέπουμε. Βλέπουμε ρε γαμώτι μου, δεν είμαστε αυτιστικοί ούτε διανηοτικά καθυστερημένοι, ούτε καν βλάκες, και όταν τριάντα άνθρωποι προσπαθούν να κοροϊδέψουν κάτω από τη μύτη τους τριακόσιους άλλους ανθρώπους, σκέψου οτι οι τριακόσιοι αν μπορούσαν θα τους έφτυναν επιτόπου.
Πάρε τώρα τηλ. το φίλο σου το Χρηστάκη να πάρει τηλέφωνο το φίλο του τον Κωστάκη να πάρι τηλέφωνο το φίλο του το Γιαννάκη. Μην ξεχάσεις τη Λώρη (τον Νίκο θα τον ειδοποιήσει αυτή, υποθέτω)
Και, κυρίως, κοίταξε να σοβαρευτείς καημένε μου.
Εννοείται οτι δε θα παρεξηγηθείς, γιατί σέβεσαι την αντίθετη άποψη (έστω και αν δε συμφωνείς για καθαρά προσωπικούς σου λόγους).

Κι αυτός ο έρμος ο Θανάσης. Γέρασε. Όποιος δεν έχει καταλάβει οτι το μέλλον είναι αλλού, θα μείνει εκτός νυμφώνος.

Anonymous said...

Εμένα, πάντως, Αύγουστε, εαν έτρωγα χυλόπιτα (να μου απορρίψουν χειρόγραφο) θα μου κακοφαινόταν. A vrai dire.

Anonymous said...

Εμένα, πάντως, Αύγουστε, εαν έτρωγα χυλόπιτα (να μου απορρίψουν χειρόγραφο) θα μου κακοφαινόταν. A vrai dire.

Anonymous said...

Ολοι ξέρουμε ότι η χθεσινή βραδιά στήθηκε για να προβληθεί η κόρη της Φακίνου. Το ύφος εκατό καρδιναλίων που είχε υοθετήσει πριν την παρουσίαση - κατά μάνα, κατά κύρη - κατέρρευσε μόλις χρειάστηκε να ανοίξει το στόμα της. Οσο κι αν προσπαθήσει η Μαρία δεν θα ανέλθει στα λογοτεχνικά ύψη της μητρός που χάρισε στην ελληνική πεζογραφία αριστουργήματα σαν το αμίμητο 'Γάτα με πέταλα'(χα, χα, χα)

Anonymous said...

Άσπρη Γατίτσα,
Που να έβλεπες τη Γαλανάκη να συστήνει την...κόρη της στην Ναντίν Γκόρντιμερ. Εκεί να έβλεπες γέλιο.

Ήξερα οτι κληρονομικό χάρισμα συνιστούν η αριστοκρατική καταγωγή και η πολιτική ιδιότητα. Δεν ήξερα οτι μεταβιβάζεται γονιδιακώς! Α, ρε Άρη Φακίνο, που πήγες και πέθανες νωρίς! Και η κόρη της Μπακογιάννη (Ντόρα Μητσοτάκη) εδήλωνε συγγραφέας. Αμε;

σας προειδοποιώ:
Κρατήστε την ανάσα σας, γιατί ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΑ...

rotting apple said...

είμαι όμως πραγματικά περίεργος: η χολή των ανωνύμων προλαλησάντων (που σκιάζονται μέχρι και σε μπλογκ να μας πουν διά ποίας ιδιότητος εκφράζονται με τόσην έπαρση κι απολυτοφροσύνη) είναι προϊόν παρεξήγησης, διάπυρου - και ανθρώπινου, και καθ' όλα κατανοητού - φθόνου, ή απλώς πηγάζουν απ' τη μοχθηρία που γεννά σε ορισμένους η βαθειά τους αμάθεια και αμβλύνοια;
για άλλη μια φορά βρίσκομαι στην άχαρη θέση του απολογητή του 'σάπιου συστήματος' και εμού του ιδίου, ενώπιον μασκοφόρων (για να μην πω κουκουλοφόρων ως πάλαι ποτέ δοσίλογων) κατηγόρων, οίτινες κρίνουν κι εμένα και το σύστημα μέσω του στρεβλού, συμπλεγματικού και αληθώς σηπόμενου και όζοντος πρίσματος που τους προσφέρει την στρεβλή και χυδαία τούτη εικόνα της πραγματικότητος. για να δανειστώ μια φράση του αείμνηστου χατζιδάκι, θα οφείλατε να γνωρίζετε κυρία ανώνυμη, ότι εγώ, ο 'θανάσης', ο 'χρηστάκης' κι η 'λώρη' απ'τη μια κι εσείς απ'την άλλη, κάμνουμε τελείως διαφορετικές δουλειές. μα, για να το γνωρίζετε, θα έπρεπε να έχετε προηγουμένως μελετήσει έστω ακροθιγώς το όποιο ρυπαρό έργο ημών, αντί να ξερνοβολάτε τη ματαίωσή σας επειδή σας πνίγουν τα ιδιόχειρα μιάσματα της βλακείας, της ζήλιας και της κακοήθειάς σας.
όστις με γνωρίζει έστω κι ελάχιστα, ξέρει πολύ καλά πως μόνον διαπλεκόμενος δεν είμαι. μήτε ηθοποιοί ή συγγραφείς με γέννησαν και με βύζαξαν, μηδέ ακλόνητη περιουσία διέθετα ή απέκτησα προ και κατόπιν της δεκαετούς θητείας μου στο κουρμπέτι. το σημερινό κιόλας σχόλιό μου θα έπρεπε να αρκεί ως απόδειξη των ως άνω - αν ήμουν τόσο διαβρωμένο λαμόγιο της δαιμόνιας εκδοτικής κομπίνας, γιατί να θίξω την 'αγία' τριάδα των κριτών του ΕΚΕΒΙ, γιατί να πατήσω τον κάλο της υποχθόνιας διαπλοκής καστανιώτη και δεν-το-διαβάζω; - ωστόσο προφανώς είστε κι εσείς άλλο ένα πτωχό και ανόητο ανθρωπάριο, που παρά τις ελπίδες του ουδόλως εξευγενίστηκε ή διαφωτίστηκε απ'την όποια τριβή του με τα βιβλία. εικάζετε, πιθανώς, πως κάθε φορά που βλέπετε τ'όνομα ή την φωτογραφία μου σε κάποιο άρθρο, συνέντευξη, ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, πως κάτω απ'το τραπέζι περνάνε τούβλα τα μαύρα ευρώ (τυπικό οικονομικό παραλήρημα φωτοχομπινεδιάρη νεοέλληνα που βλέπει παντού αήθεις και μυθώδεις πλουτισμούς). θεωρείτε πως την όποια ακριβοθώρητη θέση μου, τον θρόνο μου στα γράμματα (μιας και βεβαίως είμαι στο απυρόβλητο, έτσι; μιας και όλοι μα όλοι με συμπαθούν κι εξαίρουν τα χαρίσματά μου κι εμένα προσωπικά, μιας και ποτέ και από κανέναν δεν εδέχθην απρόκλητους μύδρους) μου την εξασφάλισαν όχι τα βιβλία μου κι η κοπιώδης εργασία τόσων χρόνων, αλλά οι καφέδες στο φίλιον (το οποίο στα θολωμένα σας ματάκια πρέπει να φαντάζει κάτι σαν ιδιαίτερα δώματα βυζαντινού ραδιούργου, όπου άπαξ και κάτσεις και πιεις ένα φραπέ - δε σου λέω για καπουτσίνο - μεταλλάσσεσαι αυτομάτως σε διεφθαρμένο κολοσσό λογοτεχνικού μακιαβελισμού). αγνοείτε επίσης (μιας και γενικότερα κολυμπάτε στην άγνοια και την αδαημοσύνη), πως πολλοί εκ των όσων νομίζτε ότι με στέργουν και με συντηρούν στον απόρθητο θώκο μου, είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι που κρυφίως ή πρόδηλα με βδελύττονται χειρότερα κι απ'ό,τι εσείς, κι οι οποίοι με στολίζουν συχνά με ποικίλες - εξίσου απρόκλητες και χυδαίες με τις δικές σας - μπηχτές ή κι απερίφραστες προσβολές.
αυτά τα ολίγα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, καλό μου κορίτσι. και μια καθ'όλα φιλική συμβουλή - μιας και νομίζω πως μετά από πολλές κι απροκάλυπτες χοντράδες σου, αναγνωρίζω επιτέλους το βδελυρό, παχύσαρκο και σήπον σώμα σου πίσω από την μουτσούνα της ανωνυμίας (και, apropos, σου κάμνω μεγάλη καλοσύνη που δεν σε ξεμπροστιάζω, ή που δε σ'έχω πλακώσει στο ξύλο τόσον καιρό που διαβάλλεις εμένα και τους φίλους μου): εαν θέλεις να κατακτήσεις την ελαχίστη έστω αθανασία, ως λακωνική υποσημείωση στο σώμα της λογοτεχνίας (διότι για παραπάνω δεν είσαι) αφοσιώσου στο έργο σου, πάρε και μερικά αντιεμετικά για τη χολή, και παύσε να λες ανοησίες που εκθέτουν πάνω απ'όλους εσένα την ίδια.

Anonymous said...

Κάποτε, το μήλο θα σάπιζε...

Anonymous said...

(κλαπ! κλαπ! κλαπ! κλαπ!)

Ελπίζω κάποτε στη ζωή σου να μάθεις να δέχεσαι οτι υπάρχει και η διαφορετική άποψη (αυτό, το μεταφράζεις όπως θέλεις)

a.c. said...

κούκλα μου γλυκιά,

ας αφήσουμε τα χειροκροτήματα κι ας πιάσουμε την ρημάδα την ετυμολογία του πράγματος. όταν μια θέση είναι ανυπόστατη, ατεκμηρίωτη, εμπαθής και κενή νοήματος και ουσίας, δεν συνιστά ούτε άποψη, ούτε γνώμη, ούτε τίποτα - πρόκειται για κακοήθεια ξεγυρισμένη (και στην προκειμένη περίπτωση, μιας και καλύπτεσθε και σεις πίσω από μιαν ιντερνετική περσόνα/μούφα, είναι μεταξύ άλλων και θρασυδειλία, τζάμπα μαγκιά).

Anonymous said...

Αμα ήθελα να κρυφτώ πίσω από μια περσόνα (μούφα κλπ) δεν θα φρόντιζα να καταλάβεις ποιά είμαι. Ξύπνα.