Saturday, June 16, 2007

Βιβλιόφιλα μπλόγκς και κακόβουλοι επικριτές

Αυτό το πόστ είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στο φίλο Reader’s Diggest, ο οποίος μετά απο 17μηνη παρεμβατική και δημιουργία πορεία στο χώρο του βιβλιόφιλου μπλόγκινγκ κατέθεσε τα όπλα, προφανώς κουρασμένος και απηυδησμένος απο τα κακεντρεχή σχόλια και τις επιθέσεις.

Είναι απολύτως φυσικό και αναμενόμενο κάποιοι κύκλοι λογοτεχνών, εκδοτών και πολιτιστικού κατεστημένου να επιθυμούν να κάμψουν την αντοχή και την ανιδιοτελή προσπάθεια των μπλόγκερς, επειδή δεν εξυπηρετούν τα δικά τους «θεάρεστα συμφέροντα».

Οπως πολύ σωστά το έθεσε ο Librofilo, απαντώντας σε σχετική επίθεση, ένας μοναχικός καουμπόι της ανάγνωσης είναι και την απολαμβάνει μοιραζόμενος τις στιγμές και τις σκέψεις του με άλλους επισκέπτες της μπλογκόσφαιρας.

Δεν γράφω αυτό το πόστ για να απολογηθούμε συλλήβδην ως βιβλιόφιλοι μπλόγκερς, αλλά για να τοποθετήσουμε τη σχέση μας με τα βιβλία στη σωστή της διάσταση. Είμαστε προσωπικοί στις αρέσκειες και απαρέσκειες βιβλίων, αλλά δεν είμαστε επουδενί ιδιοτελείς στην επιλογή των τίτλων προς ανάγνωση. Προσπαθούμε να είμαστε σφαιρικοί στην πληροφόρηση με όριο την υποκειμενικότητά μας.

Για να γιορτάσουμε αυτή την απόλυτη σχέση μας με το βιβλίο εγκαινιάζουμε σήμερα μια ψηφοφορία για το δημοφιλέστερο βιβλιοφιλικό μπλόγκ του καλοκαιριού. Αυτή η ψηφοφορία είναι φόρος τιμής στον Reader που εγκαινίασε τη λογική των ψηφοφοριών. (Εννοείται ότι εξαιρούμε το δικό μας μπλόγκ λόγω ηθικού κωλύματος και ασυμβίβαστου).

Καλή ψηφοφορία!

Το Κατοικίδιο

ΥΓ. Αν έχω παραλείψει βιβλιόφιλα μπλόγκς παρακαλώ να με ενημερώσετε σχετικά στο μέιλ zoipet@yahoo.gr

22 comments:

Anonymous said...

Φίλε Κατοικίδιε,
Σε είχα για πιό σοβαρό. Τώρα οργανώνεται η σέκτα των βιβλιόφιλων μπλόγκερς; Τί να πώ, όλα θα τα δούμε σε τούτο τον τόπο τον πικρό, το χιλιομαδημένο.
Οσο για τον κολλήγα σου το Ρίντερ, το κατάλαβε πόσες απρέπειες έκανε και έτζασε. Εσύ γιατί τον ηρωποιείς, για να δείξεις συναγωνιστικότητα;
Μη με κάνεις τώρα και αηδιάσω και μαζί σου. Είχα την αίσθηση πως κρατάς ένα επίπεδο!
Και για το Λιμπρόφιλο τί να πώ; Δηλαδή όταν συνεντευξιάζει τους φίλους ή την παρεούλα του, τότε δεν είναι wannabe δημοσιογράφος; Λίγη αυτοκριτική δε βλαφετι!!!!!!

Anonymous said...

Γράφω εδώ γιατί είναι το μόνο μπλογκ όπου γίνεται λόγος γι αυτό. Από όσο παρακολουθώ τη "μπλογκόσφαιρα", νομίζω πως ο Ρίντερ υπήρξε μοναδικός. Έκανε κάτι που κανένας άλλος δεν έκανε και δεν κάνει: υποστήριξε συστηματικά τους νέους και άγνωστους ή λιγότερο γνωστούς συγγραφείς. Ανάμεσα στα γνωστά (μπεστ σέλερ, φίρμες, λόγος για βραβεία κλπ) έβαζε κατά τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων νέων συγγραφέων ή μη διάσημων, και όχι ενός και δύο. Μια έρευνα στα αρχεία του θα δείξει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, είτε ως κριτικές, είτε ως απλές παρουσιάσεις, είτε ως ονόματα σε καταλόγους, είτε ως αναφορά σε εκδηλώσεις τους κλπ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι τους έκανε και γνωστούς, αλλά ήταν η πρόταση μιας διαφορετικής αναγνωστικής συμπεριφοράς. Σε μένα "έπιασε". Πια, όταν μπαίνω σε βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίζω πρώτα τους καινούργιους και άγνωστους. Για τους οποίους πάντα υπάρχει κάτι καλό να βρεις και να πεις, στην παρέα, στη δουλειά, στο φίλο. Μπορεί τα αντίτυπα να μην αυξάνονται με τη μία, αλλά είναι μια αρχή. Και (δεν) αναπληρώνει το κενό των ειδικών (κριτικών, φιλολόγων), που θα έπρεπε να βλέπουν συστηματικά και με ειδικές στήλες ή βιβλία τους αυτό το θέμα, γιατί είναι κομμάτι από το μέλλον της λογοτεχνίας μας, του πολιτισμού μας, της γλώσσας μας, και τελικά(με συγχωρείτε για την τόσο ξεπερασμένη λέξη) της πατρίδας μας.
θα ήθελα από το βήμα σας, μια και το παρέχετε, να τον ευχαριστήσω γιατί σε αυτές τις παρουσιάσεις περιέλαβε και μένα. Χ ω ρ ί ς ν α τ ο υ τ ο ζ η τ ή σ ω. Ρίντερ, σ' ευχαριστώ από καρδιάς.
Νιόβη Λύρη

Anonymous said...

Κυρία Λύρη,
Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μας.Οντως, ο συμπαθέστατος Ρίντερ έκανε μια πολύ καλή δουλειά σε σχέση με τα νέα περι βιβλίου. Δεν προέβαλε μόνο συγγραφείς, αλλά είχε μια σφαιρική προσέγγιση περι λογοτεχνίας. Μετέφερε τα νέα της βιβλιοπαραγωγής, της κριτικής και γενικά είχε ένα πρωτότυπο παρεμβατισμό στη βιβλιοφιλική οικογένεια. Πραγματικά είναι λυπηρό να κλείνει μια φωνή, είναι σα να φιμώνεται η πολυφωνία. Γι αυτό κι εμείς του αφιερώσαμε το πόστ, επειδή είναι ξεχωριστός και ακούραστος αναγνώστης,

Οσο για σας Ιάγο, αντί να σεβαστείτε την αξιοπρέπεια του Ρίντερ που εγκατέλειψε το μετερίζι της προσωπικής του ευχαρίστησης απο ευθιξία, συνεχίζετε τις κακόγουστες επιθέσεις σας.

Εμείς δεν θα ενοχληθούμε απο τα όποια σχόλια των όποιων γιατί με μεράκι και ανιδιοτέλια καταθέτουμε τη θέση μας κυρίως για το ελληνικό βιβλίο.

Λεία Βιτάλη συγγραφέας said...

Προσυπογράφω το ποστ σας για τον READER. Ωστόσο αγαπητό Κατοικίδιο θεωρώ ότι θα έπρεπε να συμπεριλάβαιτε και την "Ελληνική Λογοτεχνία" του Ρήντερ στην ψηφοφορία σας. Επίσης να τον εντάξετε στα βιβλιοφιλικά μπλογκς στα λινκς σας αντί στα μπλογκάκια. Με συγχωρείτε για την υπόδειξη, είναι καλοπροαίρετη.

Anonymous said...

Κυρία Βιτάλη,
Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ μας. Νομίζω ότι ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε για τον αγαπητό Reader αλλά και για το γεγονός ότι έκλεισε μια φωνή ενημέρωσης και βιβλιοίλίας.

Ωστόσο, το μπλόγκ του είναι ανενεργό και δεν έχει νόημα να μπεί στην ψηφοφορία ή στα βιβλιοφιλικά μπλόγκς. Αν κάποτε ενεργοποιηθεί πάλι, φυσικά και θα το εντάξουμε στα βιβλιοφιλικά μπλόγκς.

Πάντως, ευχαριστούμε για την υπόδειξη και για την επίσκεψη.

Anonymous said...

Εύκολο να ασκείς κριτική στους άλλους πολύ δύσκολο να τη δεχτείς από άλλους.

aura voluptas said...

Dear γλωσσοπλαστικό Κατοικίδιο (γκυκούλι ? πονεσιάρικο ? τσαμπουκάδικο ? - το προφίλ σου διαβάζω) σε χαιρετώ .

1. Συγχαρητήρια για την αύξηση της επισκεψιμότητας στο μπλογκ σου .

2. Απλή, χαζή ερώτηση : Σε τι αποσκοπεί αυτή η ψηφοφορία ? Ποιό το όφελος ?
Γράφεις ότι το κάνεις για εορταστικούς λόγους και προς τιμή του Reader .Εγώ γιατί δεν πείθομαι ? Για να καταλάβω (ούσα μικρή και ανόητη) : Ο νικητής/τρια της ψηφοφορίας θα φορέσει κορδελίτσα και στέμμα, θα εκφωνήσει συγκινημένος ευχαρίστηριο λόγο (για τη μαμά του, τον μπαμπά του, τα γνωστά, ξέρεις ...) και μετά τον επικήδειο του Reader ?(ο άνθρωπος φαίνεται σοβαρός και πολύ αξιόλογος, δεν ξέρω αν θα ενθουσιαστεί από αυτό ...).

Την επόμενη μέρα θα ανεβάσει ποστ με τίτλο "Νια-νια-νια-νια ! Να σκάσετε από τη ζήλια σας, έχω το καλύτερο βιβλιοφιλικό μπλοοογκ !" ????

Ε, και ? Τί θα βγει από αυτό ? Ας αφήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν το κέφι τους και ό,τι γουστάρουν ελεύθερα, διότι αυτό και μόνο αυτό κάνουν, τόσο απλά .

Ευχαριστώ για τη ζεστή φιλοξενία και... γλυκούλι κατοικίδιο, τρυφερό και χουχουλιάρικο, μη βγάζεις την ουρίτσα σου απ'έξω (τρυφερά το λέω αυτό)! Πάρε και εσύ μέρος στην ψηφοφορία βρε ! Μπορεί εγώ ή κάποιος άλλος να θέλει να σε ψηφίσει, γιατί μας το χαλάς ? Αν είναι, μην ψηφίσεις τον εαυτό σου και είσαι ok !

Το μπλογκ του Reader υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, δεν το "έσβησε" ο δημιουργός του . Επειδή είναι τώρα ανενεργό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει . Να το βάλεις κι αυτό .

Anonymous said...

Εξυπνάκια Aura εσύ,

Μου αρέσουν τα γλωσσοπλαστικά μου και τα απολαμβάνω μετά τα ουζάκια μου μάλιστα!!! Μεθυσμένο αντισχόλιο, λοιπόν.

Αφού δεν καταλαβαίνεις πού αποσκοπεί η ψηφοφορία, τί να σου λέω τώρα. Οτι προσπάθησα να φτιάξω ένα κατάλογο με τα βιβλιοφιλικά μπλόγκς για να μη μπερδευόμαστε με τον καθένα επώνυμο και ανώνυμο αναγνώστη;

Αυτά αν σου αρκούν καλώς , αν πάλι όχι, στην υγειά σου. Και πεσμου πού σε βρίσκω όταν με το καλό σε χρειαστώ για να δαφνοστεφανώσεις τους νικητές μας.

aura voluptas said...

Μου αρέσεις (οινο)πνευματώδες κατοικίδιο !

Αν μιλάμε για κατάλογο, πάω πάσο και μπράβο σου, πολύ καλό σαν κίνηση, ειλικρινά . Μόνο που κατά λάθος έβαλες κι ένα vote από κάτω (λεπτομέρειες)...

Σε ευχαριστώ για το διαφωτιστικό μεθυσμένο αντισχόλιο (πώς λύνουν οι ουσίες τους ανθρώπους, φοβερό ...). Στην υγειά σου (επίσης) και νηφάλιες, καλοπροαίρετες καλημέρες .

Υ.Γ. Τις δαφνοστεφανώσεις απ'ό,τι ξέρω δεν τις κάνουν οι εξυπνάκιες (έτσι δεν με αποκαλείς ?) . Συνεπώς θα αναζητήσεις αλλού την κατάλληλη . Συγγνώμη ...

aura voluptas said...

A! Και συγγνώμη που ξαναενοχλώ, για να βοηθήσω το κάνω (ο εξυπνάκιας εγώ !).

Στην κορυφή διαβάζω : "Φηφίστε το τοπ βιβλιοφιλικό μπλογκ" (από το ρήμα φηφίζω ?). Το κοίταξα πολλές φορές . Στραβή θα είμαι . Και πάλι συγγνώμη ...

Anonymous said...

Σωστός ο Ιάγος.

Anonymous said...

Απο το ψηφίζω κατα Μπαμπινιώτη, εξυπνακίστικο Aura.

Tα δαφνοστεφανώματα τα κάνουν οι εξυπνάκηδες γιατί ως επαϊοντες του ξερολισμού μένουν πάντα στην απέξω. Στις τελετές παρευρίσκονται μόνο!

Με εκτίμησηση
Πνευματώδες Κατοικίδιο (άνευ οίνου!)

aura voluptas said...

:-)))))))))))))))))))))))))))))

Anonymous said...

ΤΟ ΜΠΛΟΓΚΑΚΙΑ ΥΠΟΤΙΜΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Anonymous said...

ΕΜΕΝΑ ΠΑΛΙ ,ΟΧΙ ΥΠΟΤΙΜ-Η-ΤΙΚΟ, ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΟ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΚΕΙ ΕΒΑΛΑ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!

Χρήστος Φασούλας said...

Aγαπητό κατοικίδιο, θα ήμουν ο τελευταίος που δε θα προσυπέγραφε οποιοδήποτε σχόλιο συμπαράστασης για τον reader. Από την άλλη, ωστόσο, συμφωνώ με την Aura στα περί ψηφοφορίας. Εξακολουθώ να μη βλέπω τι νόημα έχει κάποιο... τοπ τεν, ξέρω γω, βιβλιοφιλικών μπλογκ. Η λίστα από μόνη της μια χαρά είναι. Ένα κλικ στο κάθε μπλογκ και ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει και να κρίνει.
Γενικά πάντως, για να εξηγηθώ, είμαι κατά των διαδικτυακών ψηφοφοριών. Νομίζω ότι πρόκειται για την επιτομή της αναξιοπιστίας...

Anonymous said...

Φίλε Χρήστο,

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο.

Λοιπόν, το Aura με το εξυπανκίστικο ύφος με οδήγησε σε εξυνακίστικες απαντήσεις κι έτσι δεν εξήγησα της λογική αυτής της ψηφοφορίας.

Είναι για τόνωση του ηθικού των βιβλιόφιλων μπλόγκερς , που πιστεύω ότι κάμφθηκε απο την αναχώρηση του Reader. Τα άλλα είναι περιττές φιλολογίες και αμπελοφιλοσοφίες.

Κι εγώ δεν πιστεύω στην εγκυρότητα των best γενικώς, αλλά είδατε πως στη δική μας ψηφοφορία για τα βιβλία, αναδείχθηκαν όλες οι τάσεις.

Τέλος, η ψηφοφορία δεν είναι ανταγωνιστική αλλά μια φιλική χειρονομία.

Εξάλλου, αν δεν πιστεύετε σ' αυτήν , έχετε το δικαίωμα να μην ψηφίζετε.

Ευχαριστώ

Το Κατοικίδιο

reader's-diggest said...

Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ισως λίγο...υπερβολικά και σε υπερθετικό βαθμό αλλά η καλοσύνη από όσο ξέρω δεν ζυγίζεται...Προσφέρεται.
Ο ανώνυμος που άφησε ένα σχόλιο λίγο πιο πάνω περί κριτικής προφανώς ξέρει πολλά ή έχει πολύ καλά αντανακλαστικά. Οποιος διαβάσει τους λόγους της αποχώρησής μου θα το καταλάβει καλά αυτό που γράφω. Αν πάντως είναι ο ανώνυμος επιστολογράφος μου ξέρει που και πως θα με βρει.
Για το θέμα της ψηφοφορίας ας μου επιτραπεί να εκφέρω μια άποψη. Αν το μπλογκ μου ήταν ενεργό θα ζητούσα να μην συμπεριληφθεί στην ψηφοφορία γιατί όντως δεν βλέπω τον λόγο. Από την άλλη όμως η αγαπητή μπλόγκερ και διαιχείριστρια του χώρου έχει το δικαίωμα (αναφαίρετο και σεβαστό) να ανεβάζει όποια ψηφοφορία θέλει και χωρίς να είναι υποχρεωμένη να εξηγεί. Σ' όποιον δεν αρέσει δεν ψηφίζει ή δεν συμμετέχει και αυτό νομίζω ότι είναι το πλέον σωστό. Ευχαριστώ και πάλι, καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας αγαπητή μου κυρία.

Anonymous said...

Φίλε Reader,

Τα λόγια δεν είναι υπερβολικά, νομίζω ότι είναι απλώς προσήκοντα. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε μόνος σας (άλλωστε έχετε και μια σεμνότητα) , αλλά το δικό σας μπλόγκ έδωσε το έναυσμα σε όλη την ελληνική βιβλιοφιλική μπλογκόσφαιρα.

Θεωρώ πως αυτό το πόστ ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για να τιμήσω τη συνέπεια, την ανιδιοτέλεια και την φιλεργία σας.

Ταυτόχρονα, επιδιώκω να ενισχύσω την οντότητα των βιβλιόφιλων μπλόγκερς γιατί προσφέρουμε κάτι διαφορετικό στον κόσμο του βιβλίου.

Θέλω να σας καλέσω να καταθέτετε σ' αυτό το μπλόγκ τα υπέροχα κομμάτια σας "Ξεφυλλίζοντας" (όποτε σας κάνει κέφι!).

Επίσης, όποτε σας αρέσει, είστε καλεσμένος να ποστάρετε ως guest star!

Να είστε καλά

Adomiel said...

Πιστεύω ότι η Aura εννοούσε ότι έχετε κάνει ένα ορθογραφικό λάθος...! Γράφετε "Φηφίστε" αντί "Ψηφίστε"... αν κάνω λάθος αγνοείστε το σχόλιο...

Καλημέρα σας...

reader's-diggest said...

Η πρόταση σας είναι εξόχως τιμητική αλλά πιστέψτε με το μπλογκ σας δεν έχει την παραμικρή ανάγκη από cameo εμφανίσεις άλλων μπλόγκερς και πορεύεται το δρόμο του.

Anonymous said...

Reader αγαπητέ,
Πάντως, η πρόσκληση ισχύει, έτσι απλά επειδή υπάρχει ένας αυθορμητισμός και μια αγάπη για τους καλούς μπλόγκερς. Πάντοτε ευπρόσδεκτος και όχι για καμέο εμφάνιση. Απλά, για πνευματική συγκατοίκηση και ανταλλαγή λόγων!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση