Friday, June 1, 2007

Τα δημοφιλέστερα βιβλία του 2006

Πρώτη Ιουνίου σήμερα και η στιγμή της κρίσης επήλθε. Μαζί με την ομάδα των επιμελητών, που ετοιμάζουμε αυτή την ιστοσελίδα, συζητήσαμε πολύ πότε θα έπρεπε να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το δημοφιλέστερο βιβλίο της χρονιάς. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες ημερομηνίες και διαφορετικές προτάσεις.

Αλλοι είπαν να κρατήσουμε την ψηφοφορία μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλοι πρότειναν να δώσουμε στους τρείς πρώτους συγγραφείς χρηματικά έπαθλα και να γιορτάσουμε τα βραβεία με ένα μεγάλο πάρτυ.

Τελικά πρυτάνευσαν οι ψυχραιμότεροι συλλογισμοί. Αποφασίσαμε απο κοινού να ανακοινώσουμε τα δημοφιλέστερα βιβλία σήμερα 1η Ιουνίου ούτως ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στους αναγνώστες να διαλέξουν απο τη λίστα μας, η οποία ψηφίσθηκε με δημοκρατικές και αδιάβλητες διαδικασίες απο σάς τους επισκέπτες μας.

Πρώτο βιβλίο με 142 ψήφους ήρθε το «Ψηλά Τακούνια Για Πάντα» της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη , δεύτερο «Η Ιερή Παγίδα» της Λείας Βιτάλη (132 ψήφοι), τρίτο «Η Γυναίκα που Πετάει» του Μένη Κουμανταρέα (108 ψήφοι).
Ακολουθούν «Μαμάδες Βορείων Προαστείων» της Παυλίνας Νάσιουτζικ (84 ψήφοι), «Στενογραφία» του Κώστα Μαυρουδή (72 ψήφοι), «Δυτικά του Νείλου» της Πέρσας Κουμούτση (68 ψήφοι), «Αμίλητα Βαθιεά Νερά» της Ρέας Γαλανάκη (62 ψήφοι) , «Αν μ’ Αγαπάς Μη Μ’ Αγαπάς» της Ελένης Γκίκα (57 ψήφοι), «Σουέλ» της Ιωάννας Καρυστιάνη και ισοβαθμεί «Η Αμερικάνικη Φούγκα» του Αλέξη Σταμάτη (46 ψήφοι) και «Το Μονοπάτι στη Θάλασσα» του Αντώνη Σουρούνη (44 ψήφοι).

Επειδή στη διάρκεια της ψηφοφορίας κάποιοι προσπάθησαν να παίξουν άσχημο παιχνίδι στο Νίκο Λαγκαδινό με αποτέλεσμα να εξαιρεθεί της ψηφοφορίας το βιβλίο του «Καλύτερα τύψεις Παρα Απωθημένα», αποφασίσαμε να το εντάξουμε στη δεκάδα των εψηφισμένων, που τελικά έτσι γίνεται δωδεκάδα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη δεκάδα οι αναγνώστες μας ψήφισαν βιβλία διαφόρετικού ύφους και λογοτεχνικού είδους. Απο το μεταφεμινιστικό ψυχογράφημα της Ιουστίνης Φραγκούλη, μέχρι το ιστορικό μυθιστόρημα της Λείας Βιτάλη μέχρι τη συλλογή διηγημάτων του κλασικού Μένη Κουμανταρέα, η πρώτη τριάδα περιέχει ζυγοσταθμισμένες προτάσεις.

Στη δεκάδα ψηφίσθηκαν σχεδόν όλα τα καλά βιβλία της χρονιάς απο Γαλανάκη μέχρι Σουρούνη και Καρυστιάνη, ενώ αναδείχθηκαν εκείνα του Μαυρουδή,.της Γκίκα και της Κουμούτση που δεν ανήκαν στα πολυακουσμένα και ευπώλητα. Τέλος, ψηφίσθηκαν ως αναμενόμενο η Νάσιουτζικ και ο Σταμάτης που απολαμβάνουν κάθε είδους προβολής για τα βιβλία τους.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κρατήσουμε ανηρτημένο τον πίνακα των δημοφιλέστερων εφηφισμένων βιβλίων επειδή εσείς τα επιλέξατε. Θα φροντίσουμε παράλληλα να δώσουμε προβολή σε όλα τα βιβλία της λίστας μας.

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας σ΄αυτή την ψηφοφορία, η οποία απέδωσε τόσο εξισορροπημένα αποτελέσματα.

Εκ μέρους της ομάδας μας
Το Κατοικίδιο

8 comments:

Anonymous said...

Αγαπητό Κατοικίδιο,
Θα ήθελα να σε συγχαρώ για το πολυποίκιλο των βιβλίων της ψηφοφορίας σου. Είναι πραγματικά αξιοπρόσκετο πως στο δικό σου μπλόγκ ψηφίσθηκαν μεγάλοι Ελληνες συγγραφείς, όπως ο Κουμανταρέας, η Καρυστιάνη, η Γαλανάκη και άλλοι ενώ σε άλλα μπλόγκς τα βιβλία τους δεν έχουν πάρει ούτε ψήφο. Τί να υποθέσω; Πως το δικό σου μπλόγκ το επισκέπτονται πιό ψαγμένοι αναγνώστες ή ότι τα άλλα μπλόγκς με τις ψηφοφορίες γλινονται σε επίπεδο παρεούλας;
Πάντως, σε συγχαίρω γιατί έδωσες μια πολύ καλή εικόνα της ελληνικής βιβλιογραφίας το 2006 και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τιμούν τους συγγραφείς και τους αναγνώστες. Περιμένουμε την ψηφοφορία του 2007.

Anonymous said...

Πολύ ισορροπημένα αποτελέσματα. Και αναμφίβολα πολύ πιο έγκυρα απο άλλες ψηφοφορίες όπου μάλλον ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ οι μα'ι'ντανοί της μπλογκόσφαιρας κι οι κολλητοί τους. Συγχαρητήρια.

bibliofagos said...

Αν και δεν πιστεύω σε ψηφοφορίες που δίνουν τη δυνατότητα να ψηφίζει κανείς κάθε μέρα εντούτοις σας συγχαίρω για τον τρόπο που το χειριστήκατε. Αν μου επιτρέπεται θα αναρτήσω στο μπλογκ μου τα πρώτα.

Anonymous said...

Βιβλιοφάγε μου,
Καλώς ήρθατε στο μπλόγκ . Βεβαίως, επιτρέπεται να αναρτήσετε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μας. Εξ αρχής προσπαθήσαμε να δώσουμε μια σφαιρικότερη λίστα των ελληνικών βιβλίων του 2006. Ετσι βάλαμε στον κατάλογό μας όλα τα υποψήφια βιβλία για βραβεία του 2006 μαζί με ορισμένες προσθήκες άλλων καλών βιβλίων που μας πρότειναν οι αναγνώστες του ιστολογίου μας. Πιστεύω ότι υπήρξε μια αντικειμενικότερη προσέγγιση (απο εκείνη του κατεστημένου) κι αυτό απέδειξαν τα τελικά αποτελέσματα που εμπεριέχουν κλασικούς και νέους συγγραφείς ταυτόχρονα. Γενικά, είμαστε ικανοποιημένοι ως ομάδα απο αυτή την προσπάθεια. Ηταν μια καλή αρχή.
Κατοικίδιο

ioeu said...

Συγχαρητήρια, λοιπόν, και σ' εσάς και στους συγγραφείς που διακρίθηκαν!

Justine's Blog said...

Αγαπητό Κατοικίδιο,
Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που έδωσες στο βιβλίο μου αλλά και σε μια πλειάδα ελληνικών βιβλίων την ευκαιρία να ψηφισθούν στο μπλόγκ σου. Χάρηκα ιδιαίτερα που δεν αγνόησες ούτε εσύ ούτε οι αναγνώστες σου βιβλία μεγάλων και καταξιωμένων συγγραφέων. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ επειδή δημοσίευσες στο μπλόγκ σου κάποια κριτική για το βιβλίο μου. Να είστε πάντα καλά ως ομάδα και να μας αγαπάτε εμάς τους παραπονιάρηδες συγγραφείς.
Με εκτίμηση και ευχαριστίες για την ευκαιρία!

Anonymous said...

Αγαπητή Ιουστίνη,
Συγχαρητήρια για την πρωτιά σας στην ψηφοφορία μας.
Ηταν δική μας υποχρέωση (και εξακολουθεί να είναι) το να αναρτήσουμε κριτικές για τα βιβλία της λίστας μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να εξαντλήσουμε ολόκληρο τον κατάλογο. Είπαμε ότι δεν είμαστε της παρέας και της συντροφιάς. Αυτό ίσως μας ξεχωρίζει!

Anonymous said...

Ρε συ Κατοικίδιο,
Ελπίζω να μη μου διαγράψεις το σχόλιο όπως κάνουν άλλα καθίκια της παρέας!!!!Λοιπόν, ο Κορτός ασελγεί επι της Σώτης και μάλιστα σε άπταιστη ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ! Φαντάσου ότι μιλάει σε άσχετη περίσταση για διακειμενικότητα και όχι για ΔΙΑΚΕΙΜΕΝΙΣΜΟ΄. Να μάθει πρώτα το λήμμα ο καημένος και μετά να πιάνει στο πλαδαρό του στόμα τη Σώτη!