Sunday, December 30, 2007

Καλή Χρονιά με νέα ψηφοφορία

Αγαπητοί αναγνώστες του μπλόγκ,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή σας σ΄αυτό το μπλόγκ, που δεν διεκδικεί δάφνες, αλλά μια επαναδιαπραγμάτευση των πολιτικών όρων στο παιχνίδι της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πρόθεσή μας είναι να θέτουμε τα αυτονόητα ζητήματα, να επισημαίνουμε τα προβλήματα και γενικά να προωθούμε την ελληνική λογοτεχνία με λιγότερο συντεχνιακούς όρους.

Η περασμένη χρονιά έκλεισε με την παραίτηση του συγγραφέα Δημήτρη Νόλλα απο την προεδρία του ΕΚΕΒΙ. Πιστεύουμε πως για να ξεκαθαρίσει το τοπίο απο την προηγούμενη διοίκηση , θα πρέπει να παραιτηθεί ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚΕΒΙ και η διευθύντριά του Κατερίνα Βελισσάρη.

Το ΕΚΕΒΙ χρειάζεται φρέσκο αίμα, που θα απέχει μακράν απο τη διαπλοκή στην λογοτεχνική παραγωγή και παραεξουσία.


Ψηφοφορίες

Η ψηφοφορία για τους δημοφιλέστερους κριτικούς έληξε με τη Μάρη Θεοδοσοπούλου του Βήματος να είναι πρώτη σε ψήφους (58). Δεύτερη ήρθε η Ελένη Γκίκα του Εθνους (55), Τρίτη η Ελισάβετ Κοτζιά της Καθημερινής (44), τέταρτος ο Αναστάσης Βιστωνίτης (41) και πέμπτος ο Δημοσθένης Κούρτοβικ των Νέων.

Με τη νέα χρονιά ξεκινούμε μια νέα ψηφοφορία για τα δημοφιλέστερα ιστολόγια συγγραφέων και ποιητών. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα περισσότερα, εξαιρέσαμε όσα δηλώνουν ανενεργά αυτή την εποχή και δεχόμαστε προτάσεις απο σάς για συμπληρώματα. Επίσης , εκτός ψηφοφορίας είναι τα websites συγγραφέων και ποιητών.

Καλή Χρονιά, Καλή Ψηφοφορία!

Το Κατοικίδιο

9 comments:

Anonymous said...

Αγαπητοί φίλοι, νομίζω ότι θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον η ψηφοφορία που προτείνετε αν το ερώτημα της ήταν "Ποιό είναι το χειρότερο ιστολόγιο Έλληνα λογοτέχνη το 2006;" Τί λέτε;

Anonymous said...

To 2007 ήθελα να πω. Με συγχωρείτε.

reginarosasamat said...

καλη χρονιά και σε εσάς και με ένα -επιτέλους- καινούριο μουσικό κομμάτι στο gcast, εκτός του Bolero :D

Anonymous said...

Το γεγονός ότι το ιστολόγιο της Λαμπροπούλου απευθύνεται σε καυλωμένους φορτηγατζήδες δεν είναι βέβαια περίεργο ή σοκαριστικό, είναι όμως θλιβερό. Στο 2008 μπήκαμε κοπέλα μου, ξύπνα. Η Maddona πενηντάρισε και τα υπόλοιπα άγρια κορίτσια των γραμμάτων και των τεχνών κατάλαβαν ότι δεν χρειάζεται να μιμούνται τα αγοράκια για να τραβήξουν την προσοχή μας και να βγάλουν φράγκα. Σύνελθε, δεν είμαστε πια στα 80's, το ξέρω ότι είναι δύσκολο να αποκτήσεις και να δημιουργήσεις το δικό σου στυλ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιμείσαι και να αναπαράγεις τα αποτυχημένα, γερασμένα, ρυτιδιασμένα σωβινιστικά πρότυπα με τα οποία σε γαλούχησαν ντύνοντας τα με το πέπλο του φεμινισμού. Επιτρέπεται μια μεγαλο-κοπέλα σαν και σένα να μην έχει βρει ακόμα το δρόμο της και να παραμένει θλιβερή καρικατούρα μιας άλλης εποχής;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΙΖΩΝΗ said...

Kαλή χρονιά κριτικόχρωμα! Και να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις όπως πάντα για τα λογοτεχνικά πράγματα.

Anonymous said...

Καλή σας χρονιά. κάνω μια λίγο άσχετη παρέμβαση, αλλά μου φαίνεστε σχετικό ιστολόγιο. Μπήκα σήμερα ψάχνοντας κάτι στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ ("Εθνικό Κέντρο Βιβλίου", αν δεν κάνω λάθος) Στην ιστοσελίδα για τη βράβευση του κ. Αντρέα Μήτσου από το Βραβείο Αναγνωστών, στο τέλος του κειμένου o συντάκτης γράφει "το βραβείο φιλοτέχνησε με πολύ φαντασία ο Διαμαντής Αιδίνης".
Βεβαίως είναι ένα πολύ συνηθισμένο λάθος και ίσως εξελιχτεί σε σωστό (αυτό σημαίνει άλλωστε εξέλιξη τς γλώσσας). Αλλά είναι ενδεικτικό του επιπέδου μόρφωσης των εργαζομένων στο ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ. Μου προκαλεί θλίψη κι οργή ως πολίτη. Γενικά δεν ψειρίζω τέτοια αλλά η περίπτωση είναι ειδική, νομίζω. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ!
(για όσους δεν κατάλαβαν, πρόκειται για επίθετο: ο πολύς-η πολλή-το πολύ. ¨οταν προσδιορίζει ουσιαστικό ακολουθεί το γένος του. Το "πολύ" ως επίρρημα προδιορίζει ρήματα και επιθετικούς προαδιορισμούς. Γράφω πολύ, είναι πολύ όμορφη, ΑΛΛΑ η πολλή φαντασία.

Anonymous said...

Ως φαίνεται, από το ποστ σας, την τόσο επιτυχημένη πορεία του Χ. Λάζου στο ΕΚΕΒΙ διέκοψε ο Κ. Βελισσάρη!!! Προφανώς η μνήμη κάποιων εξασθένισε επικίνδυνα.

Νίκος Λαγκαδινός said...

Γεια σου και χαρά σου και καλή χρονιά! Μόλις σήμερα ανακάλυψα ότι ξεκίνησες καινούργια ψηφοφορία για τα δημοφιλέστερα ιστολόγια... Μεταξύ αυτών είδα και το δικό μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση. Ελπίζω να είμαι ο Νικητής! Μόνο που δεν ξέρω ποιο θα είναι το βραβείο... [Αστειεύομαι]
Σου εύχομαι ό,τι το καλύτερο για το 2008. Νίκος Λαγκ.

ΥΓ. Πάντως χρήσιμη θα ήταν και μια προτροπή να ρίχνουν μια ματιά στα ιστολόγια του καταλόγου που έχεις αναρτήσει πριν ψηφίσουν. Ας παραμερίσουν τις φιλίες...

ναυτίλος said...

Ψήφισα ,αλλά όταν πάτησα view μου προβάλλονται ακαταλαβίστικα ...