Tuesday, December 18, 2007

Τα διαπλεκόμενα βραβεία του ΥΠΠΟ και του ΕΚΕΒΙ

Η πρωθυπουργική διαπλοκή, οι απειλές , το ασυμβίβαστο
των μελών της κριτικής επιτροπής και ο ρόλος του Καστανιώτη


Είπα μέρες Γιορτών να σιωπήσω περι τα βραβεία λογοτεχνίας για να μην οξύνω την ατμόσφαιρα. Αλλά απο τη μία η επιστολή μιας επώνυμης συγγραφέως –που εκτιμώ ιδιαίτερα για το κοφτερό της γράψιμο- κι απο την άλλη τα σχόλια στο προηγούμενο πόστ, με έβαλαν στην υπόθεση της κριτικής για τα βραβεία.

Για το επετηριακό βραβείο λογοτεχνίας στον Κώστα Τσιρόπουλο, δεν θα διαφωνήσω λόγω του κύρους και της ηλικίας του.

Το βραβείο μυθιστορήματος όμως γιατί πήγε στην κα Καρυστιάνη με το «Σουέλ»; Επειδή ήταν εκδόσεις Καστανιώτης ή επειδή τρώει στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα και κοκορεύεται για την υψηλή φιλία της;

Η κυρία Καρυστιάνη δεν ξέρει να γράψει μυθιστόρημα, γιατι της λείπει το βασικό στοιχείο του, που είναι η πλοκή. Το μυθιστόρημα έχει επίκεντρο την αρχιτεκτονική δομή και μετά έπονται όλα τα άλλα. Η κυρία Καρυστιάνη έχει εφεύρει μια δική της γλώσσα- είναι η μόνη καινοτομία της- και εκεί τελειώνει η σχέση της με τη λογοτεχνία. Είναι επομένως μεγάλη πρόκληση να βραβεύεται και μάλιστα εκ δευτέρου με το βραβείο μυθιστορήματος.

Το βραβείο ποίησης έλαβε ο Ντίνος Σιώτης για το έργο του"Αυτοβιογραφία ενός στόχου", Εκδ. Κέδρος. Ο Σιώτης πήρε το βραβείο επειδή είναι κολλητός με το Λωράκι (όπως η ίδια η Λώρη Κέζα καμαρώνει πως την αποκαλεί ;) ή επειδή οι απειλές του κατά του προέδρου του ΕΚΕΒΙ Δημήτρη Νόλλα έπιασαν τόπο;

Ο Ντίνος Σιώτης είναι άξιος εκδότης αλλά δυσκοίλιος μέχρι θανάτου ποιητής. Γιατί βραβεύτηκε λοιπόν ο εξαιρετικά εσφιγμένος ποιητής; Για τα ποιήματα ή για τη διαπλοκή στο χώρο των περιοδικών και του βιβλίου γενικότερα;

Το βραβείο διηγήματος, κατά πλειοψηφία πήγε στο βιβλίο της Ελένης Λαδιά "Η γυναίκα με το πλοίο στο κεφάλι", Εκδ. Εστία. Η κυρία Λαδιά βραβεύτηκε για το δύστοκο διηγηματάκι της ή για να βουλώσουν τα στόματα περι ποιότητας στα κρατικά βραβεία; Γιατί η δυστοκία δεν είναι συνώνυμη με την ποιότητα, ξέρετε.

Και τα βραβεία δοκιμίου-κριτικής και χρονικού μαρτυρίας γιατί πήγαν και τα δυό στα Ελληνικά Γράμματα; Για να κάνει η Λώρη Κέζα εκδούλευση στο αφεντικό της το ΔΟΛ; Η για να σταματήσει ο ΔΟΛ να κάνει «έντιμη» κριτική στα έντυπά του;

Οσο για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ, όπου μεσολάβησε η γνωστή «δοτή» επιτροπή βιβλιοκριτικών, πήγε στον Ανδρέα Μήτσου για το βιβλίο του «Ο κύριος Επισκοπάκης» παρά τις ελάχιστες πωλήσεις του εν λόγω βιβλίου. Αλλοίμονο, φέτος οι εκδόσεις Καστανιώτη δεν θα έδρεπαν πάλι το βραβείο έστω και ας μην ήταν ευπώλητο το βιβλιαράκι του καλού συγγραφέως Μήτσου;

Πάντως, για να έχετε πλήρη άποψη περι των βραβείων , παραθέτουμε τη σύνθεση της επιτροπής:Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελείται από τους Μαστροδημήτρη Παναγιώτη, πρόεδρο, ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κοπιδάκη Μιχάλη, αντιπρόεδρο, καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρειωμένο Γεώργιο, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Γραμματείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Λαμπρέλλη Δημήτριο, συγγραφέα-λογοτέχνη, καθηγητή Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Μπουρναζάκη Κώστα, συγγραφέα, Καπάνταη Ισμήνη, συγγραφέα, Σοφιανό Κώστα, κριτικό Λογοτεχνίας, ποιητή, Κέζα Λώρη, κριτικό βιβλίου, Χαρίκλεια Γεωργίου - Δημακοπούλου, κριτικό βιβλίου, δημοσιογράφο.

Και για επίλογο έχω να πώ ότι είναι απόλυτα ανήθικο και επιβλαβές να προσκαλούνται στις επιτροπές κρίσης βιβλίων δημοσιογράφοι ή ποιητές και πεζογράφοι, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου συγκροτήματος ή εκδοτικού οίκου. Είναι λυπηρό να πιστεύουν οι διαπλεκόμενοι πως μας κοροϊδεύουν κατάφωρα και επιδεικτικά.

Το Κατοικίδιο

ΥΓ। Τώρα μου επεσήμαναν πως για να βουλώσουν και το στόμα του εκδότη κ Θανάση Ψυχογιού, έδωσαν μισιακό βραβείο παιδικού βιβλίου στο "Αγαπώ μια γάτα, εντάξει;" του Αντώνη Δελώνη (Εκδόσεις Ψυχογιός) Ελεος με τα μαγειρέματα!

20 comments:

a.c. said...

αγαπητό Κατοικίδιο,

αφ'ενός επιτρέψτε μου να απολογηθώ για την κατάχρηση και τον σφετερισμό της διαδικτυακής φιλοξενίας σας, η οποία κινδύνευσε, υπ'ευθύνη μου, να εκτραχηλιστεί σε επίπεδο προσωπικού ξεμαλλιάσματος.
αφ'ετέρου, καίτοι διαφωνώ βαθιά με την απαξιωτική κριτική σας στην ιωάννα καρυστιάνη (κ αυτό επειδή της τρέφω τεραστία εκτίμηση, και όχι διότι είναι συγγραφεύς του καστανιώτη - αν δε την γνωρίζατε προσωπικά, θα ξέρατε πως είναι ένας μειλίχιος άνθρωπος, πάντοτε χαμηλών τόνων [τόσα χρόνια, λ.χ., είναι απ'τους ελάχιστους επώνυμους που δεν έχουν σχολιάσει την επέτειο του πολυτεχνείου στα ετήσια τηελοπτικά παράθυρα] κι ότι το 'άδειασμα' που της κάμνετε είναι άδικο και δεν συνάδει με τον συνήθη νηφάλιο τόνο σας).
κατά τρίτον και τελευταίον - με όλο το θάρρος - μια μικρή, φιλική συμβουλή΄ καθώς και οι δύο γνωρίζουμε σε ποιάν πολυγραφότατη συγγραφέα των εκδόσεων πατάκη αναφέρεσθε (νομίζω, δε, πως σας συνδέει, μεταξύ άλλων, και η απέχθεια για την κα. καρυστιάνη), θα σας πρότεινα να επιλέγετε με μεγαλύτερη προσοχή τους ανθρώπους του συναφιού που συγχρωτίζεστε - το ξέρετε πιθανώς και η ίδια, πως το κουρμπέτι όζει από την μοχθηρία ματαιωμένων συγγραφίσκων.

Anonymous said...

Κάποιοι, ονόματα να μη λέμε, με το που θα γραφτεί κάτι για το μήλο και τη μηλιά λειτουργούν ανακλαστικά...αυτόματα...

Anonymous said...

Αγαπητέ μου Αύγουστε,
Δεν είμαι του συναφιού και δεν συναγελάζομαι με συγγραφείς οποιουδήποτε ύφους ή ήθους. Αλλά ειλικρινά, πέραν της "Μικράς Αγγλίας", που είχε στόρι, πλοκή και λόγο ύπαρξης, η κυρία Καρυστιάνη δεν είναι μυθοπλάστης για να βραβεύεται με το βραβείο μυθιστορήματος για το "Σουέλ". Λυπούμαι, αλλά η λογοτεχνία έχει τους νόμους της και η κυρία Καρυστιάνη στη συγκεκριμένη συγκυρία βραβεύθηκε για να γίνει χάρη και γλύψιμο στον πρωθυπουργό. Δεν με ενδιαφέρει να τη γνωρίσω προσωπικά ούτε και κρατώ οιανδήποτε κακία εναντίον της. Απλώς, υπήρχαν μυθοπλαστικά λογοτεχνήματα που ήταν πολύ περισσότερο μυθιστορήματα απο το "Σουέλ" της εν λόγω συγγραφέως!
Τέλος,μπορείτε να καταχράσθε του χώρου μου και να εκφράζεσθε όπως θεωρείτε σωστό. Εξάλλου, τα μπλόγκς καθρεφτίζουν την περσόνα του καθενός μας, έτσι δεν είναι;
Κύριε Κορτώ,
Σας εκτιμώ ως συγγραφέα και δεν θα πέσω στη μικροπολιτική των αντιπαραθέσεων με κανένα.
Αλλά θα μιλώ πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας, έστω κι αν δεν πρόκειται να διορθωθεί τίποτε σε τούτο τον τόπο.
Με εκτίμηση
Το Κατοικίδιο

Anonymous said...

Ρε συ Κατοικίδιο,
Σε είχα για πιό σοβαρό. Ποιούς φιλοξενείς και θαυμάζεις ρε; Τους τελειωμένους; Αντε , με είχες φτιάξει που τα έχωσες στην πρωθυπουργική διαπλοκή αλλά με ξενέρωσες με τα καλαμπαλίκια στον Κορτό.
Ουστ να μου χαθούνε τα μικρόβια! Βρε ούστ!
Ιάγος

Anonymous said...

Αυτό το ούστ! να δεις ποιόν μου θυμίζει...ποιόν μου θυμίζει...

Anonymous said...

Φοβερά και Τρομερά Katoikidio όλα αυτά!!!Τι φρίκη!!!

Anonymous said...

Ο κος Ουστ! έχει επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών... pllegrinωn κλπ

Anonymous said...

Ρε μάγκες δεν έχετε να ασχοληθείτε με τίποτε πιο σοβαρό; Κυκλοφόρησε Σελίν, κυκλοφόρησαν οι ¨Ευμενίδες¨, ο Πεσόα του Ταμπούκι, τα μυθιστορήματα του Ζέμπαλντ, και τόσα άλλα ωραία και ωφέλιμα. Δεν βαρεθήκατε τις Σώτες, τους Κορτούς, τις Αμάντες, τα Σουέλ και τους Αλδεβαράν; Ήμαρτον! που λένε κι οι μορφωμένοι...

Anonymous said...

Βρε Ταρατατά, μη λες τέτοια γιατί ο εκτελών χρέη δικηγόρου τους θα σε αφορίσει:) χα, χα, χα!

a.c. said...

μια τελευταία, ειλικρινής απορία.

εφ' όσον όλοι θεωρούμε πως τα όσα γράφουμε εδώ μέσα συνιστούν όχι μόνο προσωπικές απόψεις βασισμένες σε εξωκειμενικές συμπάθειες και αντιπάθειες, αλλά τεκμηριωμένη κριτική προσώπων και κειμένων, πόσοι εξ' υμών θα με κουλαντρίζατε, ολωσδιόλου φιλικά εννοείται, άμα με πετυχαίνατε κάπου να βολοδέρνω, για να μου σούρετε τα όσα μου σούρνετε κατά πρόσωπον; και, θα μου πείτε, με τόσην απαξίωση κι αποστροφή, πιθανώς να αποφεύγατε την εκ του σύνεγγυς επαφή μαζί μου - καθώς συντρέχει και κίνδυνος μόλυνσης, όπως επισημαίνει ο κύριος ιάγος. απλώς πιστεύω πως το περιλάλητο 'θάρρος της γνώμης' και η 'καθαρότητα' (σε ό,τι κι αν αυτή συνίσταται - μιας και πολλοί την έχουν αναγάγει σε λογοτεχνική ευγονική, όπερ σημαίνει πως άμα δε διαβάζεις 'μεγάλους' συγγραφείς γίνεσαι αυτόματα 'μικρός') που ευαγγελίζονται τόσοι και τόσοι εδωνά, ανέξοδα κι ανώνυμα, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν έχει και ανθρώπινη διάσταση, κοινωνικό εκτόπισμα, αν δύναται δηλαδή να λάβει μορφή τετ-α-τετ, εμβριθούς αντιπαράθεσης ή αν (όπως πολύ φοβάμαι) εξαντλείται σε ιντερνετικές πορδές μοχθηρίας, σαν το μελάνι της σουπιάς.

Anonymous said...

(μαϊμουδάκια τύπου Star:) "OυΟυΟυΟυΟυυυυ!!!"

Anonymous said...

Πάντως, τόσο καλό blog είχα να δω από την εποχή του diavazo.blogspot.com. Κatoikidio, κατάφερες να κάνεις αίσθηση. Ευτυχώς που υπάρχουν και άνθρωποι σοβαροί με γνώσεις και άποψη, γιατί από σκατά, δεν πάει άλλο, γεμίσαμε, και το χειρότερο είναι οτι πολλαπλιασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σαν τα κουνέλια της Αυστραλία. Ποιός είπε το ουστ;

a.c. said...

πράγματι, ξαναζούμε τις θλιβερές εποχές ότε οι ανύπαρκτοι συγγραφίσκοι που χάρη στο "να ένα μήλο" είδαν κι αυτοί οι έρμοι τ' όνομά τους σε μια-δυο εφημερίδες, βλέποντας την κα. κέζα να βάλλεται πανταχόθεν με απρόκλητους μύδρους κακοήθειας και χυδαιότητος, κρατούσαν το στοματάκι τους κλειστό, μην τυχόν και κακοκαρδίσουν κανέναν απ' τους δεκαπέντε αναγνώστες τους (ωστόσο στα καπάκια παίρναν τηλέφωνο τη λώρη να ρωτήσουν πότε θα γίνει το επόμενο πάρτυ του μήλου για να πάν να πιούν και να σαβουρώσουν τζαμπαντάν).
ουαί υμίν, παχύσαρκα κι αχάριστα δισέγγονα του κίτσου (αναφέρομαι βεβαίως στον πρωταγωνιστή του πασίγνωστου δημώδους άσματος, και όχι σε υπαρκτά πρόσωπα...)

Anonymous said...

Δεν ξέρω τι γίνεται, μάλλον θα πρέπει επειγόντως να τσεκάρει κανείς τις πληροφορίες του πριν μας καταστήσει κοινωνούς των γιατί μάλλον κόβω να έχουν πάθει κάποιοι χριστιανοι απόλυτη σύγχυση και να γράφουν άλλα αντ' άλλων. Συμβουλεύω όλους τους λέγοντες - και κυρίως γράφοντες - αρλούμπες ιντερνετικά να τις τσεκάρουν πρώτα με την κα.κέζα, εκτός και αν επίτηδες λέγουν ο,τι θέλουν κι όχι "εξ' ολισθήματος". Απ' όσο θυμάμαι, η ιδία με είχε πάρει τηλέφωνο όταν "΄βαλλόταν πανταχόθεν κλπ" για να με ευχαριστήσει -νομίζω δυό φορές- που ΔΕΝ είχα κρατήσει το στοματάκι μου κλειστό (βλέπε ανάλογο post). Επίσης έχω πολλάκις ευχαριστήσει την κα.κέζα, σε σημείο να πει φτάνει.
Α. Να πω και δημοσίως ευχαριστώ στους συγγραφείς και δημοσιογράφους που με πήραν τηλέφωνο χτες σκασμένοι στα γέλια από το sms που μου έστειλε όχι απλώς γνωστός αλλά και ιδιαιτέρως φέρελπις συγγραφέας για να μου συμπαρασταθούν σε αυτά που μου έγραφε.
Να πω τι πιστεύω σε αυτό το σημείο: Εγώ αν απειλούσα τους άλλους συγγραφείς επειδή δεν με γουστάρουν και δε με συμπαθούν ούτε θα με τιμούσε, ούτε καλό θα μου έκανε, γιατί θα έδειχνε πρώτον οτι είμαι πολύ προβληματικό άτομο, σε σημείο πιστεύω να χρειάζομαι παρακολούθηση από ψυχίατρο και δεύτερον οτι με αυτό τον τρόπο θα επιβεβαίωνα οτι όντως είμαι αυτός ο οποίος ισχυρίζονται. Εαν έστελνα, όπως μου έστειλε, sms σε κάποιον (μισό λεπτό να αντιγράψω ένα κομμάτι) οτι "θα εξαπολύσω σμήνος δικηγόρων που θα σας κηνηγήσουν μέχρι να πατήσετε μαύρο χιόνι αφού προηγουμένως καταστείτε άπορος δι' αποζημίωσιν της ψυχικής οδύνης και ηθικής βλάβης" κλπ, σίγουρα δεν θα ήμουν φυσιολογικό άτομο.Δεν ξέρω τι είδους άτομο θα ήμουν, προσπαθώ να βρω το σωστό επίθετο.
Συνιστώ στους μη γνωρίζοντες την νομοθεσία να κοιτάξουν τον όρο "ψυχική οδύνη" γιατί χρησιμοποιείται σε περίπτωση θανάτου, και να ανοίξουν και κανένα Σύνταγμα για να διαβάσουν τα άρθρα περί Ελευθερίας της Έκφρασης, ανήκει στα πρώτα άρθρα, δεν θα κουραστεί το μυαλουδάκι τους.
Πολύ κακό πράγμα να λες ψέμματα. Από τα μεγαλύτερα (και αγιάτρευτα) μειονεκτήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Όπως ΄θα έλεγαν και και οι αμερικάνοι, once a liar, always a liar. Είναι να μη σου βγει το όνομα.
Katoikidio, έχεις σκεφτεί να απαγορεύσεις την είσοδο σε κάποιους bloggers οι οποίοι χρησιμοποιούν το blog σου με την κακή έννοια;
Τα σέβη μου και καλή χρονιά σε όλους.
Η ευχή της χρονιάς: Σοβαρότητα και πάλι σοβαρότητα, γιατί λείπει.Και υγεία, κυριως ψυχική, γιατί και αυτή λείπει.

a.c. said...

Κα. Ντίνα Κίτσου,

Το ποιοί ακριβώς είναι οι φίλοι σας και το τί ακριβώς κουβεντιάζετε μαζί τους διόλου δεν με αφορά και δεν μ' ενδιαφέρει.
Θα μπορούσα απλώς να μεταφέρω τα όσα έχετε σούρει πίσω από την πλάτη της στην κα. Άννα Πατάκη - μιας και, στον εν λόγω εκδοτικό οίκο είμεθα μεν ομόσταυλοι, πλην όμως τα δικά μου βιβλία έχουν ειδικό βάρος στην αγορά - και να βρεθείτε, εκτός των άλλων, και χωρίς εκδότη. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, δεν θεωρώ πως διαθέτετε κάτι άλλο να πείτε και να γράψετε, και η όποια αξία σας ως συγγραφέως είναι απλώς ανάλογη του ήθους και του ψυχισμού σας.
Ωστόσο, καθώς εγώ σε αντίθεση με σας δεν φοβούμαι να υπογράψω τις θέσεις μου, ακόμη δε και τις απειλές μου, σας επαναλαμβάνω πως, αν νομίζετε ότι η ιντερνετική ανωνυμία σας προφυλάσσει, κι ότι μπορείτε πίσω από την περιλάλητη 'ελευθερία του λόγου' να κρύβεστε, ασχημονώντας δημόσια εναντίον μου, πλανάστε πλάνην οικτρά - φροντίστε μόνον να μην υπερβείτε τα εσκαμμένα, καθώς σε τέτοια περίπτωση, προτίθεμαι ειλικρινά να φροντίσω ώστε να λάβετε ένδικη γνώση των ατοπημάτων σας.

Anonymous said...

Γειά σου ρε Αύγουστε με τα κλαρίνα σου !

Anonymous said...

Καλά ,
Δεν ντρέπεστε άνθρωποι της λογοτεχνίας να τρώγεστε σαν τα κοκόρια; Να βρίζεστε σαν τις κατίνες;
Παραιτήθηκε κι ο Νόλλας . Αντε και στης Κατρίν το ούστ να γλυτώσει ο χώρος. Βρέ πού τη βρήκατε τη γαλλίδα, να κάνει πολιτική για τη λογοτεχνία και να μη μιλάει κανένας; Ρε ούστ!
Μάς ζάλισαν οι διαπλεκόμενοι κρατικοδίαιτοι γλύφτες!

Anonymous said...

ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ Ή ΕΙΣΤΕ ΝΥΚΟΚΥΡΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΓΑΔΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΕΣ; ΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΠΟΛΥΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΕ ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙΤΕ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ

Anonymous said...

Μην ανησυχείς Ντίνα μου, το θυμόμαστε ότι την είχες υποστηρίξει την μικρή Λώρη στο λιβάδι. Άλλωστε από ότι φαίνεται στο γλύψιμο είσαι αστέρι! Περιορίσου λοιπόν σε όσα καλά καταφέρνεις κι άσε τη συγγραφή στους συγγραφείς! Πρώτα τα έκανε σαν τα μούτρα της η φιλενάδα σου με την περιβόητη συνέντευξη στον Αναγνώστη κι ύστερα έπαιρνε βραδιάτικα κλαίγοντας τους 'Μηλίτες' τηλέφωνο να βγουν να την υποστηρίξουν δημοσίως.

Φαντάζομαι το ξέρεις ότι εσύ κι ο a.c. 'δεν παίζετε στην ίδια κατηγορία λογοτεχνικά', έτσι δεν είναι;

Αντιλογοτέχνης said...

Τυχαία βρέθηκα στο blog σας, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα μέχρι τώρα, και ανθουσιάστηκα.
Ρίξτε μια ματιά εδώ
http://anti-logotexnis.blogspot.com/

και θα καταλάβαιτε. Τα ίδια πράγματα σκεφτόμαστε...