Saturday, October 13, 2007

Τα τόπ πέντε βιβλιοφιλικά μπλόγκς στην ψηφοφορία μας!

Οπως σας είχαμε υποσχεθεί η ψηφοφορία για τα δημοφιλέστερα βιλιοφιλικά μπλόγκς έληξε και σάς παρουσιάζουμε σήμερα τα πέντε πρώτα, τα οποία θα παραμείνουν ανηρτημένα μέχρι το τέλος του έτους।

Πρώτο ήρθε το μπλόγκ του Βιβλιοφάγου, ο οποίος παρουσιάζει αραιά αλλά εμπεριστατωμένα κυρίως ελληνικά βιβλία που διαβάζει χωρίς να αναμιγνύει στο μπλόγκ του άλλα είδη τέχνης.
Δεύτερο ήρθε το μπλόγκ της Αλεφ (Ελένης Γκίκα) και του Μόχα। Πρόκειται για ένα ιστολόγιο, όπου η έγκριτη βιβλιοκριτικός Ελένη Γκίκα παρουσιάζει βιβλία (κυρίως μεταφρασμένα) με ένα μοναδικό τρόπο. Τα συνοδευτικά τραγούδια και βιντεοκλιπάκια του Μόχα ντύνουν ακουστικά και οπτικά τα ωραία κείμενα της Αλεφ. Υπάρχει διάλογος και τρομερή ζωντάνια σ’ αυτό το μπλόγκ.

Τρίτο ήρθε το μπλόγκ της Εαρινής Συμφωνίας (Αγγελικής Κώττη) η οποία ασχολείται μόνο με αγαπημένους της -κυρίως - ποιητές δίνοντας έμφαση στο Γιάννη Ρίτσο। Πρόκειται για ένα προσωπικό ημερολόγιο γύρω απο την κλασική ελληνική και ξένη ποίηση.

Το Ποέμα είναι το μπλόγκ του ποιητή και δημοσιογράφου Βασίλη Ρούβαλη, ο οποίος ασχολείται περισσότερο με την κατάθεση προσωπικών εμπειριών παρά με την ανάλυση ή παρουσίαση βιβλίων। Παράλληλα το μπλόγκ του είναι συνδεδεμένο με την ιστοσελίδα της Ποέμα , όπου ο Ρούβαλης και οι συνεργάτες του επιχειρούν αξιόλογες παρουσιάσεις ελληνικής και μεταφρασμένης στα ελληνικά ποίησης.

Πέμπτη στην ψηφοφορία ήρθε η Αννα, η Ερωτευμένη Με Τα Βιβλία। Είναι η πιό αυθεντική βιβλιόφιλη μπλόγκερ, γιατί είναι παθιασμένη με το διάβασμα και δεν έχει καμία επαγγελματική σχέση με τις εκδόσεις.

Και τα πέντε βιβλιόφιλα ιστολόγια- καθένα με την ιδιαιτερότητά του- συνεισφέρουν στην υπόθεση της βιβλιοφιλίας με ένα απροσποίητο και καθαρό τρόπο.

Σύντομα θα αρχίσει μια νέα ψηφοφορία στο μπλόγκ μας, που πιστεύουμε πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους βιβλόφιλους μπλόγκερς.

Αναλυτικά η ψηφοφορία έφερε τα κάτωθι αποτελέσματα:

Βιβλιοφάγος 185
Αλεφ Μόχα 142
Εαρινή Συμφωνία 95
Ποέμα –Ρούβαλης 64
Αννα Ερωτευμένη με βιβλία 40


Κατοικίδιο

6 comments:

Anonymous said...

Πρώτος ένας άγνωστος. Ακολουθούν δύο του Εθνους. Τέταρτος ένας της Ελευθεροτυπίας. Τι πρωτότυπο!

Anonymous said...

Ανώνυμε,
Είπα να μη σχολιάσω την παραφορά σας, αλλά μάλλον θα το κάνω γιατί συνεχίζετε να γίνεστε κουραστικός και φορτικός.
Γράφετε ανωνύμως κι όμως σας ενοχλεί που βγήκε πρώτος στην ψηφοφορία μας ο Κρυπτώνυμος Βιβλιοφάγος. Στη συνέχεια, επίσης σας πειράζει που ήρθαν στα πέντε πρώτα βιβλιόφιλα ιστολόγια εκείνα κάποιων επώνυμων δημοσιογράφων.
Και η Ελένη Γκίκα και η Αγγελική Κώττη και ο Βασίλης Ρούβαλης γράφουν εντελώς διαφορετικά κείμενα απο εκείνα που δίνουν στις εφημερίδες τους.
Το ιστολόγιο της Βιβλιοθήκης της Ελευθεροτυπίας επίτηδες δεν το συμπεριλάβαμε στην ψηφοφορία μας, γιατί όντως ήταν ο καθρέπτης της έντυπης έκδοσης.
Τα άλλα σχόλιά σας είναι εκ του πονηρού!
Το Κατοικίδιο

Anonymous said...

Τα ιστολόγια της Γκίκα και του Ρούβαλη παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Οσο για τα υπόλοιπα...ας μην σχολιάσω γιατί βαριέμαι κιόλας. Βέβαια όλα είναι καλύτερα από το δικό σας που συνεχίζει τις αντιγραφές, αγαπητή ανώνυμη με το ψευδώνυμο κατοικίδιο. Οταν καταφέρετε να φτιάξετε ένα ιστολόγιο με πρωτότυπα κείμενα και σκέψεις, τότε να βάλετε και το δικό σας στην ψηφοφορία. Ως τότε σας εύχομαι καλή ανάγνωση κι αντιγραφή των απόψεων των άλλων.
Ανώνυμος νούμερο 2.

Anonymous said...

Κυρία Χρυσανθοπούλου γράψτε επιτέλους την άποψή σας γιά κάτι και αφήστε τις στημένες ψηφοφορίες.Το διήγημά σας "Το κατοικίδιο"(http://dekata.gr/pdfs/10/xrysanthopoulou_katoikidio.pdf)είναι ενδιαφέρον και δείχνει ότι έχετε ένα μικρό ταλέντο,αξιοποιήστε το και μη φθείρεστε με κακιούλες.Το να γράφετε δε και σχόλια ως "ανώνυμος" στο δικό σας blog δεν σας τιμάει καθόλου.

Anonymous said...

Ανώνυμε Νο 4,5,6.....
Τώρα είμαι η Χρυσανθοπούλου; Προηγουμένως ήμουν η Φραγκούλη και πιό πριν κάποια άλλη;
Η φαντασία σας οργιάζει και αδυνατώ (ούτε και θέλω !) να τη συγκρατήσω.
Σε λίγο μια νέα ψηφοφορία μας που θα σας αφήσει σύξυλο!
Επειδή στήνω παγίδες!
Το Κατοικίδιο

Anonymous said...

ΠΟΙΗΣΗ
Ευλογημένο μου χαρτί και άγιο μου μολύβι
θεούς σας λέω κι ακριβούς
φίλους κι αγαπημένους,
Μαζί σας λύπη δε χωρεί και σκέψη οργισμένη-
χαρά μαζί σας, θαλπωρή,
κι η λύπη περασμένη.
Εσείς μητέρα κι αδερφός
και κόρη αγαπημένη εσείς αέρας δροσερός σε γη ηλιοκαμένη.


Εσείς δροσιά, εσείς πηγή,
στης έρημου τα πλάτη
σεις της ελπίδας η αυγή
στου σκότους τ' άγρια βάθη.
Χαρτί μου και μολύβι μου
και τη ζωή χρωστώ σας
και το μικρό καλύβι μου
σας το χρωστώ δικό σας'
μπορείτε να 'χετε οίηση
και παίνεμα γιατί
χωρίς εσάς η ποίηση
δε θα 'ταν δυνατή.

Γ. Χολιαστός