Saturday, May 19, 2007

Εξυγείανση του ΕΚΕΒΙ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

Ονειρα και τεράστια χρηματικά ποσά και φιοριτούρες και ένα απίστευτο αλισβερίσι δημοσίων σχέσεων που εξυπηρετεί τους συνήθεις ύποπτους, είναι τελικά η φιλόδοξη Διεθνής Εκθεση Βιβλίου που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ στη θεσσαλονίκη.

Εκτός απο τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύονται γι αυτό το τετραήμερο παζάρι της λιανικής του βιβλίου (του οποίου μόνο οι Θεσσαλονικείς επωφελούνται και μπράβο τους!), γίνεται μια προσπάθεια να προσκληθούν οι γνωστοί και φίλοι , που θα διοχετεύσουν τα βιβλία των τριών μεγάλων εκδοτικών οίκων της Αθήνας σε κάποιους βαλκάνιους εκδότες προς μετάφραση. Και τότε όλοι θα πούν πως κλείστηκαν μεγάλες συμφωνίες και άλλα φαιδρά και επιπόλαια.

Ειλικρινά, εάν ο υπουργός πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης θέλει να είναι σοβαρός με την υπόθεση του βιβλίου (υπάρχει πλήρης απραξία για την υπόθεση της ελληνικής λογοτεχνίας στο υπουργείο), θα πρέπει:

1. Να αλλάξει την ηγεσία του ΕΚΕΒΙ, καθότι η κα Κατρίν Βελισσάρη έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιεί το δημόσιο κουρβανά για προβολή κάποιων φιλικών εκδοτικών οίκων . Επιλέον, η κυρία Βελισσάρη δεν προέρχεται απο τον κόσμο του βιβλίου και δεν μιλάει επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
2. Να εξυγειάνει το ΕΚΕΒΙ που έχει γίνει άντρο προσωπικών δοσοληψιών.
3. Να οργανώσει τις προδιαγραφές ώστε το ΕΚΕΒΙ να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της προβολής του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς και καθιερωμένες εκθέσεις του χώρου, επενδύοντας σε όλους τους εκδοτικούς οίκους και όχι στους λίγους και εκλεκτούς του κυκλώματος.

Επιτέλους, ας ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει το ΕΚΕΒΙ να πάψει να λειτουργεί ως συνεταίρος των καρχαριών του βιβλίου με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.

Ο κ. Βουλγαράκης στους άλλους τομείς της τέχνης έχει εποδείξει πως ξέρει και μπορεί να κάνει τομές. Ας πράξει το ίδιο με την πολύπαθη ελληνική λογοτεχνία, που έχει γίνει βορρά στα χέρια των ολίγων και ευνοημένων!

Το Κατοικίδιο

2 comments:

Anonymous said...

Αγαπητό Κατοικίδιο,
Λέτε τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά το ΥΠΠΟ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το βιβλίο. Το έχουν εγκαταλείψει στα χεράκια της Βελισσάρη και των άλλων τρωκτικών, που αναλώνονται σε προσωπικές δημόσιες σχέσεις. Ο Βουλγαράκης δεν έχει ανοίξει βιβλίο γι αυτό και δεν σέβεται το είδος.
Πώς θα διορθώσει την κατάσταση όταν δεν ξέρει κάν το χώρο; Πώς;
Ιάγος

Anonymous said...

Μα σήμερα διάβασα στην Ελευθεροτυπία πως όλα ήταν εξαιρετικά, πως η έκθεση του ΕΚΕΒΙ στη Θεσσαλονίκη ήταν μια μίνι Φραγκφούρτη. Ποιόν να πιστέψω; Το Κατοικίδιο ή τον δημοσιογράφο;
Μια αναρώτηση μου μπήκε!