Wednesday, March 21, 2007

Μια άτακτη μουσική επίθεση

Μια άτακτη μουσική επίθεση


«Κάθε συλλογή Yuria αποτελεί μια χαρτογράφηση της τοπικής σκηνής», λέει ο Νεκτάριος Παππάς, ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Vinyl Microstore, όπου κάθε Νοέμβριο πραγματοποιούνται τα Yuria. «Με το φεστιβάλ βγάζουμε τη γλώσσα σε αυτό που ο μέσος όρος θεωρεί σημαντικό και κλείνουμε το μάτι στα ασήμαντα που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Εχουμε πήξει στα ωραία, τα μεγάλα, τα αληθινά. Τα αξιόλογα παίζονται σε μικρές κλίμακες».



Η γιορτή της υπόγειας σκηνής με τίτλο Yuria ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, πήρε το όνομα του Γιούρι, του αδέσποτου άσπρου σκύλου που έγινε η μασκότ του δισκοπωλείου, και έχει καθιερωθεί ως ένα ετήσιο φεστιβάλ με συναυλίες, προβολές ταινιών και dj σετς.

«Ουσιαστικά αποτελεί τη δική μας παρέμβαση στη σκηνή», εξηγεί ο Νεκτάριος. «Προσφέρουμε ένα βήμα για κάποιες μπάντες, γιατί καλό και χρήσιμο είναι το My space του Ιντερνετ, αλλά η μουσική είναι ένα μέσο που από τη φύση του κοινωνικοποιεί τα άτομα και φτιάχνει κοινότητες. Οπότε εμείς θελήσαμε να γίνουμε ο κρίκος μιας συνεύρεσης, που να ενώσει τους μουσικούς και όσους ενδιαφέρονται για την κατάσταση της σκηνής».

Τα άλμπουμ-συλλογές Yuria, το περσινό και το φετινό, δεν έχουν μόνο «αρχειακή σημασία», αλλά δείχνουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική μουσική σκηνή. «Επιλέγουμε νέα ονόματα», λέει ο Νεκτάριος, «τις περισσότερες φορές χωρίς δισκογραφική παρουσία και χωρίς να αποκλείουμε κανένα μουσικό είδος, αφού το άλμπουμ περιέχει από ποστ πανκ μέχρι πρωτοποριακή ελεκτρόνικα. Δεν υπάρχουν όροι συμμετοχής, η αξιοπρεπής παρουσία και το ενδιαφέρον για τη μουσική είναι αρκετά».

Αλλωστε το ζήτημα δεν είναι ο ήχος, αλλά η ανατρεπτική χειρονομία. Το Yuria «σημαίνει, πρώτ' απ' όλα, επίθεση ατάκτων», θυμίζει ο Νεκτάριος. «Από εκεί ξεκινάμε κι εμείς. Επιζητούμε να ανατρέψουμε τις κυρίαρχες επικοινωνιακές δομές και να εξαλείψουμε την παθητικότητα και την αδράνεια που επικρατούν στη σκηνή. Από τη διοργάνωση μέχρι τη σαρκαστική αφίσα, που αντιγράφει αυτές των λαϊκών πανηγυριών».

Επόμενη επίθεσή τους θα είναι η Yurovision, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο Gagarin στις 9 Μαΐου. Ενας διαγωνισμός όπου θα συμμετέχουν όποιες μπάντες θέλουν με ένα τραγούδι (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 20 Απριλίου), ενώ θα υπάρχει επιτροπή, όπως και προκριματική και τελική φάση. Ο νικητής θα πάρει ένα κόκαλο. «Δεν είναι απλή παρωδία της Eurovision», υποστηρίζει ο Νεκτάριος. «Είναι η αντιστροφή της. Γιατί, αν αυτή είναι μια φάρσα, που καταντήσαμε να την παίρνουμε σοβαρά, εμείς ξεκινάμε με χιούμορ ένα διαγωνισμό, που θα δώσει μια ευκαιρία σε νέες μπάντες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, χωρίς καμιά μεσολάβηση, στον κόσμο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2007

No comments: