Friday, February 1, 2008

Ό Μάρκαρης στα ίχνη του...βιβλίου

Ελευθεροτυπία

Του ΒΑΣΙΛΗ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ

«Σας έχω μία έκπληξη», ήταν η πρώτη φράση που είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, προτού αρχίσει η χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την 1η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Εκ δεξιών του καθόταν ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, μεταφραστής και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης. Είναι το νέο πρόσωπο που θα καθήσει στη θέση του προέδρου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Νόλλα.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που θ' αναλάβει την προεδρία, με δεδομένη την πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του βιβλίου», ήταν τα διαπιστευτήρια του Μιχάλη Λιάπη προς τον νέο πρόεδρο. Και ο Πέτρος Μάρκαρης ανταπέδωσε, λέγοντας: «Είναι μεγάλη η τιμή που μου έκανε και η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου». Υποσχέθηκε ότι η προσπάθειά του θα είναι κοινή με όλους όσοι εμπλέκονται με τον χώρο του βιβλίου. Τουλάχιστον ως προς τις εξαγγελίες, η νέα χρονιά προβλέπεται συναρπαστική. Ο Μιχάλης Λιάπης ετοιμάζει νέα πολιτική βιβλίου, η οποία θα παραδοθεί το αργότερο σε δύο μήνες.
Πάντως, την Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου την αντιμετωπίζει ως «εθνική υπόθεση σε μια τηλεόπληκτη εποχή», και την υπόθεση του βιβλίου που απευθύνεται στις μικρές ηλικίες θα την εντάξει στο νέο σχέδιο νόμου: θα δοθεί προτεραιότητα στην ελληνική δημιουργία, γιατί τα δύο τρία από τα κυκλοφορούντα βιβλία για παιδιά και εφήβους είναι ξενόγλωσσα। Ενα άλλο μέτρο θα είναι η στήριξή της με μεταφράσεις। Είναι η πρώτη φορά, μετά το 1974, που γίνεται Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου। Με κεντρικό σύνθημα «Το διάβασμα είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!» και τιμώμενη χώρα την Ολλανδία, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή στις 11.30 το πρωί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO του Αμαρουσίου και θα διαρκέσει ώς και τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η Κατρίν Βελισσάρη περιέγραψε τον σκοπό της έκθεσης: «Σε τέσσερις μέρες θέλουμε να μεταδώσουμε τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά και στους νέους, με στόχο πάντα την ποιότητα: να δημιουργήσουμε μια μαγική συνάντηση ανάμεσα στους συγγραφείς και τους αναγνώστες για να ανθήσει ένας καινούργιος, απέραντος κόσμος». Ο προϋπολογισμός, ύψους 600.000 ευρώ, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολιτισμός 2004-2007». Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους 3.300 τ.μ., που σχεδίασε ο Δ. Χαλκιόπουλος, θα φιλοξενηθούν: * Εκθεση παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Τα βιβλία θα πωλούνται. * Εκθεση παλιών παιχνιδιών από τη συλλογή του ΕΛΙΑ. * Το περίπτερο της τιμώμενης χώρας Ολλανδίας. * Εκθεση εικονογράφων «Dutch Treats». Περιλαμβάνει 84 έργα 13 σύγχρονων Ολλανδών εικονογράφων. Ανάμεσά τους, οι Σάρα Μπράιμερ, Ρίντερτ Κρόμουτ, Ανεμαρί βαν Χάρινγκεν, Ντίτερ και Ινγκριντ Σούμπερτ, Μπάρμπελ Ντορβάιλερ κ.ά. * Προβολές ταινιών μικρού μήκους. Ταινίες από το πρόγραμμα Camera Zizanio.* Σχεδόν εβδομήντα εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους. * Προγράμματα για εκπαιδευτικούς και γονείς. Ημερίδα φιλαναγνωσίας με θέμα «Εγώ διαβάζω... εσύ;» και συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί μια Λέσχη Ανάγνωσης. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου ώς τις 4 το απόγευμα). Στη στάση Μετρό και ΗΣΑΠ «Δ. Πλακεντίας», το ΕΚΕΒΙ θα διαθέτει μικρό λεωφορείο που θα μεταφέρει τους επισκέπτες με τακτικά δρομολόγια. Περισσότερες πληροφορίες:
www.childrensbookfair.gr

1 comment:

Roadartist said...

Αισιόδοξο. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες προσπάθειες.