Saturday, May 26, 2007

Μεγάλο Αλγέρι για μικρούς καθημερινούς ανθρώπους

Αυτό είναι το πιό άδικο τριήμερο όλων. Η άνοιξη να καλεί προκλητικά στις παραλίες. Και οι μαθητές, φοιτητές και νέοι της μάθησης να βρίσκονται κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους για να ρουφήξουν την περιττή γνώση δίνοντας εξετάσεις σε ένα ανελέητο και σκληρό σύστημα. Και οι μαννάδες, πατεράδες, οικογένειες εν γένει να συμπαραστέκονται προσφέροντας χυμούς και περίσσευμα αγάπης.

Στους γονείς της συμπαράστασης αφιερώνω σήμερα το Μεγάλο Αλγέρι της Κατερίνας Καριζώνη για να ταξιδέψουν απο τα πνιγηρά διαμερίσματα της καταπίεσης σε μια Μάνη αλλοτινή και παντοτινή, στη Μάνη της αιώνιας τραχειάς ομορφάδας.

Η Κατερίνα Καριζώνη απο τη Θεσσαλονίκη παρά τη μακρά και πετυχημένη πορεία της στο χώρο της ποίησης και της μυθιστορίας δεν ευτύχησε με το νέο βιβλίο της να γίνει αντικείμενο κριτικής. Το Μεγάλο Αλγέρι έμεινε στις καρδιές των αναγνωστών αλλά δεν έπεισε τις παρεούλες της κριτικής να σχοληθούν μαζί του. Πάντως, το συστήνω ανεπιφύλακτα σαν ανάγνωσμα που ταξιδεύει με την πλοκή, την καλή γραφή και τις υπέροχες εικόνες.

Το Κατοικίδιο



Μεγάλο Αλγέρι της Κατερίνας Καριζώνη


Του Νίκου Μαραμπέα
«Μανιάτικη Αλληλεγγύη»


Η Μάνη έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η ανάπτυξη της τελευταίας 20ετίας δεν αναφέρεται μόνο στον τουριστικό τομέα και στις οικοδομικές δραστηριότητες. Επεκτείνεται και στον πνευματικό τομέα. Που περιλαμβάνει, εκτός από την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην περιοχή, και πνευματικές αναζητήσεις με αφετηρία το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής μας. Αποδεικτικό στοιχείο αποτελεί η κυκλοφορία και τρίτου μυθιστορήματος που γράφτηκε με αφετηρία αυτό το απόθεμα. Η Κατερίνα Καριζώνη από τη Θεσσαλονίκη, από οικογένεια φευγάτη τρεις γενιές από τη Μάνη, με αφετηρία πατρικές διηγήσεις αναπαράγει μακροχρόνιες αξίες, ιδέες και πρακτικές του τόπου μας. Τις αναπαράγει απλά και κατανοητά, ενσωματωμένες στην πλοκή και στην εξέλιξη της ιστορίας, που κινιέται με κεφάλαια μπρος - πίσω σε δύο χρονολογικές εποχές. Η διήγηση εκτυλίσσεται με αφετηρία την πειρατεία και το οικονομικό απόθεμα που δημιουργούσε σε όσους την ασκούσαν και τελικά έβγαιναν ζωντανοί από αυτή την ενασχόληση. Οικονομικό απόθεμα που δημιουργούσε τελικά την ευμάρεια και τη δύναμη στην περιοχή. Η πλοκή διαμορφώνεται με κύριο χαρακτηριστικό Μάνη, φυσικό χώρο και πατροπαράδοτα έθιμα;
Χωρίς το βιβλίο να εντάσσεται στα ιστορικά μυθιστορήματα, έχει σημαντικά ψήγματα πραγματικών γεγονότων, που σχετίζονται με τους ήρωες και τις καταστάσεις που βιώνουν. 0 τίτλος Μεγάλο Αλγέρι αποδίδεται ιστορικά στο Οίτυλο. Στον όρμο του, στεριά και θάλασσα, διαδραματίζονταν για τρεις αιώνες πειρατικές ενέργειες.
Το Οίτυλο είναι πολύ κοντά στο χώρο που εκτυλίσσεται η ιστορία. Γι' αυτό ανταποκρίνεται και στη διήγηση αποτελώντας τη βάση της, αλλά και στην ιστορική πραγματικότητα.
Η παρουσίαση της γυναίκας της Μάνης είναι αντιπροσωπευτική: αθόρυβη, αποτελεσματική, πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις, αλλά και αγέρωχη, με πρωτογενείς επιρροές από τα ένστικτα τις ιδέες. Ταυτόχρονα, το χρέος λειτουργεί ως αναπόδραστη μοίρα και δίνει τη λύση, την έξοδο από τα τραγικά διλήμματα, που δημιουργούνται, ξεπερνώντας πάθη και κόστος. Κάποια, λίγα δευτερεύοντα στοιχείο της διήγησης, που είναι διαφοροποιημένα από τα δεδομένα στη Μάνη την εποχή αναφοράς, θα αντιμετωπιστούν σίγουρα σε επόμενη έκδοση, που πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προκύψει για το πόνημα της Κατερίνας Καριζώνη.

1 comment:

Anonymous said...

συμφωνώ με όσα γράφεις για το βιβλίο αυτό το οποίο δυστυχώς ανακάλυψα λίγο αργά και γι αυτό φρόντισα να το βοηθήσω όσο γίνεται και να το γνωρίσει ο κόσμος. Δες στο ιστολόγιό μου σχετικά. Εύχομαι καλή δύναμηκαι καλό φθινόπωρο...